.

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ουζουνίδου και Πετράκου: «Σοβαρά ζητήματα αναδεικνύονται από την πυρκαγιά στις Μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου και Θανάσης Πετράκος, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, μετά την πυρκαγιά στις Μονάδες 3 και 4 της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα:«Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στις Μονάδες της ΔΕΗ 3 και 4 στην Πτολεμαΐδα, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, ανέδειξε μία σειρά από σοβαρά ζητήματα:

  1. Τη διαχρονική απαξίωση της ΔΕΗ, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τεχνογνωσίας, την απαξίωση του εξοπλισμού και τη δραματική συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού, με συνέπεια τη μείωση των όρων ασφάλειας για τους εργαζόμενους και για τις εγκαταστάσεις.
  2. Την εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις, του προγράμματος εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων, καθώς και την εγκατάλειψη κατασκευής νέων σύγχρονων μονάδων και ιδιαίτερα μονάδων συνδυασμένου κύκλου (λιγνίτη, φυσικού αερίου και βιομάζας), ώστε να έχουν μέγιστη απόδοση και ευελιξία και να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  3. Την υποβάθμιση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, η οποία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι στην Κοζάνη και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια ισχυρή Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  4. Την ανάγκη ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος θα αξιοποιεί ορθολογικά τα σημαντικά λιγνιτικά αποθέματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από μια ενιαία δημόσια ΔΕΗ.
  5. Στο πλαίσιο αυτού του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και του δημοκρατικού σχεδιασμού για το μέλλον της περιοχής, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ, είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της κατασκευής της Μονάδας 5 και η ένταξή της στο χαρτοφυλάκιο της ενιαίας δημόσιας ΔΕΗ.
Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστερά, μαζί με την αποφασιστική στήριξη των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, μπορεί να εγγυηθεί την αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΗ, την ακύρωση των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μονάδων της, καθώς και τη στελέχωσή της με το αναγκαίο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.
Ωστόσο, εξ αιτίας αυτού του συμβάντος, τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν να βρεθούν προ των ευθυνών τους. Οφείλουν, δηλαδή, να δεσμευτούν άμεσα απέναντι στο λαό της περιοχής ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα τα υλοποιήσουν, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια ατυχήματα. Διοίκηση της ΔΕΗ και κυβέρνηση δεν μπορούν να παίζουν με την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ  ΖΩΗ  και την δημόσια περιουσία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου