.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Βεύης για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του ορυχείου Βεύης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βεύης του Δήμου Φλώρινας, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνήλθε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της κοινότητας, με θέμα τις εξελίξεις για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του ορυχείου Βεύης στην εταιρεία με την επωνυμία “ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και τον διακριτικό τίτλο “ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.”.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Ηπείρου Βασιλική Ευταξά, οι βουλευτές Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης, Αθανάσιος Γερμανίδης, οι βουλευτές Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου και Ραχήλ Μακρή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βεύης, αιρετοί της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων.
Μετά τις τοποθετήσεις των αιρετών και των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Βεύης, το σώμα της Γενικής Συνέλευσης επικύρωσε ομόφωνα την προηγούμενη απόφαση της Γ.Σ. περί καταγγελίας της σύμβασης μίσθωσης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτοφόρου χώρου στην περιοχή Βεύης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας ως παράνομη, καταχρηστική και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.
Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της οικονομικά επιζήμιας προσφοράς της μισθώτριας, η μη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων της τοπικής κοινωνίας, η παντελής απουσία προστατευτικών του περιβάλλοντος δεσμεύσεων, η ανυπαρξία δέσμευσης για τη μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, η προηγούμενη επιχειρηματική συμπεριφορά της μισθώτριας σε άλλες περιοχές τα ορυχεία των οποίων εκμεταλλεύεται, τα κενά και οι γενικότερες ασάφειες της σύμβασης, η οποία έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά και μόνο προς εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων της μισθώτριας καταδεικνύουν τη μονομερή πρόθεση της κυβέρνησης για εκχώρηση του δημόσιου πλούτου κατά τρόπο αποικιοκρατικό και προοιωνίζουν τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης για την περιοχή.
Ειδικότερα, ομόφωνα η Τ.Κ. Βεύης καταγγέλλει την ως άνω σύμβαση δηλώνει την αντίθεση της στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ορυχείου στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. και αιτείται από το αρμόδιο υπουργείο: α) να απέχει από την υπογραφή αυτής και κάθε άλλης παρόμοιας σύμβασης που θα συνιστά εκχώρηση του δημόσιου πλούτου προς βλάβη του δημόσιου και τοπικού συμφέροντος και β) να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση συνολικού ενεργειακού επιχειρησιακού σχεδίου και σχεδίου εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Προς διεκδίκηση των ανωτέρω συνιστώνται Επιτροπές Αγώνα σε κάθε επιμέρους εμπλεκόμενη με ενεργειακά ζητήματα Τοπική Κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας από τις οποίες θα προκύψει το τελικό Συντονιστικό Όργανο για την επίτευξη των ως άνω περιγραφομένων σκοπών και με γνώμονα την προστασία του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου