.

Πετρελαικές έρευνες: Κακά «μαντάτα» για Ελλάδα από τη... Βουλγαρία

Άσχημα νέα για τις έρευνες πετρελαίου, μας έρχονται από τη γειτονική Βουλγαρία. Οι περικοπές στις επενδύσεις των εταιρειών, λόγω χαμηλών τιμών πετρελαίου, υποχρέωσαν την κοινοπραξία που θα ξεκινούσε γεωτρήσεις στο κοίτασμα Χαν Ασπαρούχ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στα μέσα του 2015, να τις αναστείλει για την αρχή ή τα μέσα του 2016.

Στο συγκεκριμένο κοίτασμα η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες Total (Γαλλία), OMV (Αυστρία) και Repsol (Ισπανία), ολοκλήρωσε τις ερευνητικές εργασίες με σεισμικά τριών διαστάσεων που έδωσαν πολύ θετικά αποτελέσματα για σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι μόλις πριν από 1,5 μήνα ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των γεωτρήσεων με συνολικό κόστος 260 εκατομμύρια δολάρια. και ξεκίνησαν τις προετοιμασίες με παραγγελίες εξοπλισμού και υπηρεσιών. Ωστόσο με την κατηφόρα που πήραν οι τιμές πετρελαίου και τα έσοδα από τις πωλήσεις του, η κοινοπραξία ενημέρωσε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας για την αναστολή της επένδυσης και την ακύρωση παραγγελιών που είχε κάνει σε προμηθευτές.
Όσο για τα καθ΄ ημάς, αρκεί να σημειωθεί ότι από τα 20 θαλάσσια «μπλοκ» της προκήρυξης για Ιόνιο και Νότια Κρήτη, τα περισσότερα, και όλα νότια της Κρήτης, βρίσκονται σε βαθιά νερά και αχαρτογράφητο γεωλογικό υπόβαθρο. Βρίσκονται δηλαδή σε περιοχές υψηλού ρίσκου, τις οποίες οι πετρελαϊκές εταιρείες αποκλείουν από τα χαρτοφυλάκιά τους, σε περιόδους χαμηλών τιμών.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί, υπ΄όψιν ότι η κατάθεση των προτάσεων έχει οριστεί για τον προσεχή Μάιο, δηλαδή πριν την επόμενη γενική συνέλευση του ΟΠΕΚ, από τα αποτελέσματα της οποίας θα καθοριστεί το ύψος της ημερήσιας παραγωγής των μελών του και άρα η πορεία των τιμών πετρελαίου. Έτσι, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να κινούνται στο ρυθμό των περικοπών των δαπανών τους, περιορίζοντας τις επενδύσεις σε πρότζεκτ που είναι ώριμα ή έχουν χαμηλό ρίσκο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινοπραξία του βουλγάρικου κοιτάσματος Χαν Ασπαρούχ, συνδέει τους πιθανούς χρόνους έναρξης των γεωτρήσεων, με τις γενικές συνελεύσεις του ΟΠΕΚ που γίνονται στα μέσα και στα τέλη του χρόνου. Όπως δε φαίνεται, εκτιμά η κοινοπραξία ότι η επόμενη γ.σ. του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο του 2015, δεν πρόκειται να αλλάξει το σημερινό τοπίο για αυτό και αναμένει την δεύτερη του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΕΚΑ με αρμοδιότητα σχετική με τις έρευνες, η συμμετοχή στο διαγωνισμό για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη δεν πρόκειται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Όπως επισημαίνει στο Euro2day.gr, τα σχέδια αυτά έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα ολοκλήρωσης, ενώ το μέγιστο ποσοστό των συνολικών απαιτούμενων δαπανών, αφορούν τις γεωτρήσεις, οι οποίες γίνονται προς το τέλος της ερευνητικής περιόδου των οκτώ ετών. Επίσης εκτιμά ότι ο κύκλος των χαμηλών τιμών πετρελαίου θα έχει βραχυπρόθεσμο και όχι μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Έτσι στο ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν να ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στο διαγωνισμό, περισσότερο για τα «μπλοκ» του Ιονίου.

(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr, 19/12/2014)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου