.

Φεύγουν επιστράτευση και ιδιωτικοποίηση, μένει (μάλλον) ο Ζερβός στη ΔΕΗ

Δύο μέτρα, το ένα η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την ακύρωση του νόμου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και το άλλο η απόφαση για άρση της επίταξης των εργαζομένων στην επιχείρηση που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2014, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα που θα λάβει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παράλληλα, και παρ' ότι παγώνει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να παραμείνει μέχρι νεωτέρας στη θέση του ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος άλλωστε είχε εξαρχής ταχθεί κατά της διάσπασης της επιχείρησης. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, ο κ. Ζερβός θα συναντήσει σήμερα τον κ. Λαφαζάνη, για να συζητήσουν το μελλοντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΔΕΗ.
Τρεις είναι οι λόγοι που συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες παραμονής του κ. Ζερβού στη ΔΕΗ. Πρώτον, ότι η στάση που είχε τηρήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν εναντίον της διάσπασης της ΔΕΗ, και δεύτερον ότι οι απόψεις του συμπίπτουν με την αντίληψη της νέας κυβέρνησης για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει από εδώ και πέρα η επιχείρηση στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το σενάριο παραμονής του ενισχύει και ένας τρίτος λόγος, το γεγονός ότι γνωρίζει καλά τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού και ότι για την ώρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια αντικατάστασής του.
Ηδη πάντως ο νέος υπουργός έχει αρχίσει σύμφωνα με πληροφορίες να εντριφεί στα “κιτάπια” της ΔΕΗ, απαριθμώντας εκκρεμότητες, στρεβλώσεις, χρέη και οφειλέτες τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Στη συνάντηση Λαφαζάνη -Ζερβού αναμένεται να συζητηθεί και η πρόθεση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 άπορα νοικοκυριά, το οποίο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την ίδια την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε άλλωστε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιώργος Δραγασάκης.
"Εχει προβλεφθεί ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από άλλες πηγές", είπε ο κ. Δραγασάκης, ενώ αργότερα κύκλοι του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διευκρίνιζαν ότι τα ποσά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης).
Εκτός από τα της ΔΕΗ, ο νέος υπουργός έχει αρχίσει σύμφωνα με πληροφορίες νε ενημερώνεται και για τις εξελίξεις γύρω από τους διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων. Απ’ ότι φαίνεται, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, χωρίς παρέμβαση αναμένεται ότι θα διεξαχθεί ο πρώτος κρίσιμος διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων που λήγει στις 6 Φεβρουαρίου, και αφορά την παραχώρηση τριων χερσαίων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο).
Παρέμβαση στους όρους του διαγωνισμού δεν αποκλείεται να γίνει μετά την υποβολή των προσφορών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σταθεί νομικά, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες στο διαγωνισμό. Αυτό εκτιμούν πηγές του υπουργείου, τονίζοντας ότι οι αλλαγές στο μοντέλο έρευνας μπορούν να περιμένουν. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ ενός μοντέλου που ακολουθείται σε χώρες με υφιστάμενη πλούσια παραγωγή, όπου η κυριότητα των υδρογονανθράκων ανήκει στο κράτος και ο μισθωτής λειτουργεί σαν εργολάβος κάτω από τις εντολές του Δημοσίου. Αντίθετα το μοντέλο που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνο των Συμβάσεων "Μίσθωσης", στις οποίες ο ανάδοχος, δηλαδή ο μισθωτής και όχι το Δημόσιο, είναι ο κύριος του κοιτάσματος.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου