.

Τι φέρνει το φθηνό πετρέλαιο για τη ΔΕΗ

Αντίβαρο στις αβεβαιότητες που έχουν προκύψει, εξαιτίας των εκλογών αλλά και των εκκρεμοτήτων που φαίνεται να οδηγούν σε πάγωμα την αποκρατικοποίηση και την εισροή εσόδων (πχ πώληση του ΑΔΜΗΕ) είναι για τη ΔΕΗ το περιβάλλον της αγοράς που «κρύβει» αρκετούς θετικούς καταλύτες για την εταιρεία.

Η εταιρεία βλέποντας την τιμή του πετρελαίου να κατρακυλά υπολογίζει άμεσα κέρδη σε δύο μέτωπα ενώ υπάρχουν και οι έμμεσες ωφέλειες. Ποια είναι όμως τα οφέλη που περιμένει η αγορά για τη ΔΕΗ από την πτώση του πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, εφόσον το 2015 η μέση τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, τότε η μείωση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον κέρδη για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η μείωση αυτή θα προέλθει κατά τα δύο τρίτα από τη μείωση του κόστους προμήθειας του μαζούτ που αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ ακόμη 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το χαμηλότερο κόστος του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο στο συμβόλαιο με τη ΔΕΠΑ. Αυτές είναι οι άμεσες ωφέλειες, ωστόσο το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους των αγορών ενέργειας από τρίτους (ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και εισαγωγές).
Βεβαίως το περιβάλλον της αγοράς κρύβει και κινδύνους, ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες που θέλουν τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών να βρίσκονται στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη χαμηλή τάση.

Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου