.

Αλλαγές στο σχέδιο για τα «νέα ΑΔΙ» μελετά η ηγεσία του ΥΠΑΠΕ

Αλλαγές στο σχέδιο που έχει υποβληθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προς την Κομισιόν για το νέο Μηχανισμό Διαθεσιμότητας Ισχύος στην ηλεκτρική αγορά, (τα νέα ΑΔΙ), μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο νέος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Βεβαίως οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τα μεγάλα θέματα του δανειακού προγράμματος και του χρέους, εξελίξεις που αναγκάζουν την κυβέρνηση να «ξαναδεί» τη συνολική στάση της έναντι των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας υπό το φως των νέων δεδομένων, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τις αποφάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο η αρχική πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να κάνει διορθώσεις στο σχέδιο των «νέων ΑΔΙ».
Τι είδους διορθώσεις; Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η κατεύθυνση είναι να διατηρηθεί το συνολικό κόστος των ΑΔΙ στο ποσό των 225 εκατ. το χρόνο, όπως προβλέπεται και από το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης (το κόστος έπεσε στα 225 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ σήμερα, μετά από πιέσεις της τρόικας), αλλά να αλλάξει ο τρόπος κατανομής τους, με την ένταξη περισσότερων μονάδων. Ειδικότερα, να προστεθούν στις μονάδες που δικαιούνται ΑΔΙ, όλες οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, κι έτσι η αποζημίωση να πέσει από 45.000 ευρώ το MW, περίπου στα 25.000 ευρώ το MW.
Μεγάλος κερδισμένος, εάν πράγματι προωθηθεί μια τέτοια αλλαγή, θα είναι βεβαίως η ΔΕΗ η οποία θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της (με βάση το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης θα έπαιρνε περί το 55% από τα 225 εκατ. και το υπόλοιπο 45% θα το έπαιρναν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί). Μεγάλος χαμένος, αντίστοιχα, θα είναι οι ιδιώτες ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης των μονάδων τους.
Για το κατά πόσον η παράμετρος αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, χαρακτηριστική πρέπει να θεωρείται η σχετική αναφορά που έκανε την Τετάρτη, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο κ. Λαφαζάνης: «Οι μεγάλες μονάδες έχουν το δικό τους ρόλο, διαμορφώθηκαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και επομένως πρέπει να πορευτούν σ΄ αυτό, για να έχουν μια προοπτική» δήλωσε και συνέχισε ακόμα πιο αποκαλυπτικά: «Ο δικός μας ρόλος δεν είναι να μεροληπτούμε υπέρ ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της Ενέργειας. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε -ήδη οι πρώτες μας αποφάσεις κινούνται σ΄ αυτή την κατεύθυνση- είναι η Δημόσια ΔΕΗ, ο δημόσιος ρόλος στην Ηλεκτροπαραγωγή και γενικότερα στον τομέα της Ενέργειας και η θέσπιση κανόνων και πλαισίων οι οποίοι θα υποβοηθούν την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα υποστηρίζουν την κοινωνία και βεβαίως θα έχουν οικολογικές κατευθύνσεις και παραμέτρους. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, ο ρόλος του Δημοσίου, ο ρόλος της Κυβέρνησής μας».
Δεν πρέπει να αγνοείται άλλωστε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικά ξιφουλκήσει πολλάκις εναντίον των ΑΔΙ, θεωρώντας μάλιστα ότι από εκεί μπορούν να εξοικονομηθούν ποσά για την κοινωνική πολιτική στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Χωρίς μηχανισμό
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο παλιός μηχανισμός έχει λήξει ήδη από την 31 Δεκεμβρίου του 2014. Έκτοτε η αγορά λειτουργεί χωρίς μηχανισμό ή μάλλον με όσα προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός με βάση τον Κώδικα, γεγονός που έχει συγκεκριμένες και σοβαρές παρενέργειες (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης
Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά στοιχεία του νέου συστήματος που είχε δώσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ και είχε υποβληθεί (έχοντας ουσιαστικά την έγκρισή της) στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι τα εξής:
Πρώτον, θα πληρώνονται από το σύστημα ΑΔΙ (45.000 ευρώ ανά MW το έτος) σε όλες τις μονάδες φυσικού αερίου και σε κάποια υδροηλεκτρικά για την διασφάλιση της ευελιξίας του συστήματος. Δεν θα υπάρχουν ΑΔΙ για την επάρκεια διαθεσιμότητας ισχύος και συνεπώς οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα δικαιούνται ενίσχυσης.
Δεύτερον, το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων «πέφτει» σημαντικά, στα 225 εκατ. ευρώ ετησίως (από 570 εκατ. ευρώ σήμερα) εκ των οποίων το 55% θα κατευθυνθεί στη ΔΕΗ και το υπόλοιπο 45% στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.
Τρίτον, από την 1η Νοεμβρίου, τα ρυθμιζόμενα ΑΔΙ σταματούν και περνάμε σε δημοπρασίες για την «αγορά» διαθεσιμότητας ευελιξίας.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου