.

WWF: Άμεσο σχέδιο «διάσωσης» για το περιβάλλον

Με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό αλλά και τους συναρμόδιους για το περιβάλλον υπουργούς, το WWF Ελλάς αναδεικνύει τις ενέργειες εκείνες που αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το περιβαλλοντικό έργο της νέας Κυβέρνησης και μπορούν να δώσουν ένα σαφές στίγμα βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής μέσα σε μόλις 100 ημέρες.

Το WWF Ελλάς απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους για το περιβάλλον, την ενέργεια και τις αναπτυξιακές πολιτικές υπουργούς έγγραφο με τίτλο: «100 μέρες και για το περιβάλλον». Εκεί, εντοπίζει μια σειρά από ενέργειες άμεσης προτεραιότητας που είναι σημαντικό να αποτελέσουν σημείο περιβαλλοντικής εκκίνησης του κυβερνητικού έργου. Με την κίνησή της αυτή, η περιβαλλοντική οργάνωση ελπίζει να προσφέρει χρήσιμο υλικό στο σημαντικό έργο που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση για την ανάπτυξη μιας ζωντανής ελληνικής οικονομίας και τη βιώσιμη διέξοδο από την κρίση.
Στην πρώτη ενότητα παρατίθενται προτεραιότητες διορθωτικού χαρακτήρα, ώστε να αναστραφεί πρόσφατη κακονομία που αν διατηρηθεί θα προκαλέσει περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει και νομικά κεκτημένα. Στη δεύτερη ενότητα συνοψίζονται θεσμικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη δημιουργία πλαισίου καλής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης μιας ζωντανής και μακροπρόθεσμα βιώσιμης ελληνικής οικονομίας. Η τρίτη ενότητα αποτελείται από σειρά ενεργειών άμεσης προτεραιότητας για τη διασφάλιση σημαντικών περιοχών μεγάλης οικολογικής σημασίας, των οποίων άλλωστε την οικονομική σημασία ως εξέχοντος τουριστικού προϊόντος δύσκολα μπορεί πλέον κάποιος να αμφισβητήσει. Η τέταρτη, και τελευταία, ενότητα εστιάζει στις επείγουσες προτεραιότητες για αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα μοντέλο καθαρής ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το WWF Ελλάς, το περιβαλλοντικό έργο της νέας κυβέρνησης για τις πρώτες 100 μέρες από την ανάληψη των αρμοδιοτήτων των υπουργών μπορεί και οφείλει να εστιάσει στους εξής άξονες (αναλυτικά οι προτεραιότητες στο συνημμένο έγγραφο):
  • Κατάργηση της περιβαλλοντικά καταστροφικής νομοθεσίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι μάλιστα σημαντικό να καταργηθούν άρθρα πρόσφατα ψηφισμένων νόμων, πριν αυτά τεθούν σε ευρεία εφαρμογή και μας φέρουν προ εξαιρετικά δυσάρεστων τετελεσμένων. Χαρακτηριστικότερα εξ αυτών είναι συγκεκριμένα άρθρα από τον δασοκτόνο νόμο (ΦΕΚ 269 A'/24.12.2014), ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λόγω του προφανούς πελατειακού του χαρακτήρα και της σωρείας τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, καθώς και άλλα που αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση σε αιγιαλό, όρια εκπομπών ρύπων στον Ασωπό, λειτουργία φορέων διαχείρισης και ερασιτεχνική αλιεία.
  • Ζωντανή οικονομία και καλή διακυβέρνηση που θα εστιάζει ενδεικτικά στην αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, την ορθή λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, τον χωρικό σχεδιασμό, το περιβαλλοντικό δίκαιο, την κοινωνική οικονομία και την εκ βάθρων αναθεώρηση του Επενδυτικού Νόμου προς ενίσχυση πραγματικά βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων.
  • Μέτρα για την άμεση προστασία των σημαντικών περιοχών της χώρας. Ενδεικτικά, απαιτείται η άμεση προώθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Επιπλέον, εκκρεμούν συγκεκριμένες ενέργειες για περιοχές όπως ο Κυπαρισσιακός κόλπος, αλλά και το Πάρκο Πρεσπών για το οποίο εκκρεμεί ακόμη από το 2010 η κύρωση από την ελληνική πλευρά της τετραμερούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της περιοχής. Επανεξέταση προτείνεται και για υπό ανάπτυξη επενδυτικά σχέδια, όπως το σχέδιο εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.
  • Καθαρή ενέργεια με ξεκάθαρη στόχευση προς έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030, φιλόδοξο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα, και κυρίως, επανεξέταση της οικολογικής και οικονομικής βιωσιμότητας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V και αναζήτηση των ρεαλιστικών και «καθαρών» εναλλακτικών λύσεων.    
«Η νέα κυβέρνηση έχει σίγουρα να αντιμετωπίσει πληθώρα δύσκολων και κρίσιμων προκλήσεων. Υπάρχει όμως μία πρόκληση στην οποία μπορεί να απαντήσει άμεσα και αυτή δεν είναι άλλη από τη στροφή της χώρας προς μία ανάπτυξη με γερά πόδια, τόσο για τους οικονομικούς δείκτες όσο και για τους ανθρώπους. Το περιβάλλον δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε παράπλευρο χαρτοφυλάκιο. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας. Ένα μέλλον αισιόδοξο, χωρίς αδιέξοδα και στείρα οικονομικά μοντέλα, όπως το σκιαγραφούμε και με την πρότασή μας «Ζωντανή ελληνική οικονομία». Αρκεί μόνο να υπάρξει και να φανεί άμεσα στην πράξη η πολιτική βούληση…», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου