.

Οικολόγοι Πράσινοι: Παραγωγική ανασυγκρότηση ή παραγωγικός αναχρονισμός; Nα ανοίξει άμεσα διάλογος για την Πτολεμαϊδα V

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν δημόσια την έκπληξη τους σε ότι αφορά την έγκριση των αδειοδοτήσεων για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη. Και τοποθετούνται δημόσια ζητώντας να ανοίξει διάλογος για το θέμα, τον οποίο θεωρούμε κρίσιμο στα πλαίσια και των ζητούμενων μεταρρυθμίσεων.

Είναι απορίας άξιο που ο Υπουργός επιμένει στην άμεση κατασκευή της εν λόγω λιγνιτικής μονάδος, την στιγμή που δεν υπάρχουν πουθενά δημοσιοποιημένα οικονομοτεχνικά στοιχεία που να στηρίζουν την βιωσιμότητα της, ενώ παράλληλα δεν έχει ακόμα καταρτιστεί ο κρίσιμος μακροχρόνιος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός ο οποίος να εντάσσει την μονάδα αυτή στο ενεργειακό μείγμα της επόμενης 30ετίας. Επιπρόσθετα είναι έκδηλη η πρόθεση για επαναλειτουργία συγκεκριμένων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων αλλά και παράταση του χρόνου λειτουργίας άλλων που προορίζονταν προς απόσυρση. Είναι γνωστό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπερβαίνουν αυτές για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα.

Η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» αποτέλεσε κύριο πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και παραδόξως φαίνεται και της νέας, την στιγμή που τα δεδομένα στον χώρο της ενέργειας έχουν αλλάξει δραστικά ενώ δεν έχει προχωρήσει σε κανένα επίπεδο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. Είναι τελείως παραπλανητικό να παρουσιάζεται από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ ως «καθαρή» η πιο βρώμικη πηγή ηλεκτρισμού, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ζήτημα και με την απόδοση της νέας μονάδας.
Η εν λόγω μονάδα, 660 MW, πρόκειται να κατασκευαστεί από ιδιωτικά συμφέροντα για το αντίτιμο του 1,4 δις ευρώ. Η κατασκευή αυτή θα αποτελέσει αν υλοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα, με υπεργολαβία ιαπωνικών και γερμανικών εταιριών.  Η γερμανική τράπεζα KfW θα χρηματοδοτήσει το 50% της κατασκευής και ήδη αμείβεται για υπηρεσίες χρηματοπιστωτικού συμβούλου αλλά η ΔΕΗ θα πρέπει να βρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση 700εκ. για την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας και ταυτόχρονα άλλα 300εκ. τουλάχιστον για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών που πλήττονται. Η γερμανική χρηματοδότηση της μονάδας όταν η ίδια η κυβέρνηση της Γερμανίας στοχεύει σε μια συνολική στροφή προς τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί για μη χρηματοδότηση ρυπογόνων τεχνολογιών και όταν οι μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου έχουν πειστεί να αλλάξουν την επενδυτική στρατηγική τους και να στραφούν προς ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, φέρνει τη χώρα μας για άλλη μια φορά ουραγό των εξελίξεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τις επόμενες μέρες  θα θέσουν ξεκάθαρα με υπόμνημα τους στην Κυβέρνηση, του βουλευτές και τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την σκοπιμότητα κατασκευής της μονάδας αλλά και γενικότερα τον μακροπρόθεσμο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.  Θα ζητήσουν επίσης δημόσιο διάλογο για εναλλακτικές λύσεις στην Πτολεμαΐδα 5, όπως αυτή που προτείνει στην πρόσφατη έκθεση της η WWF.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Φ. Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: "Καλούμε τη νέα κυβέρνηση και το ΥΠΑΠΕΝ να ανοίξει επιτέλους ουσιαστικά τον διάλογο σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και να επανεξετάσει, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, την βιωσιμότητα της μονάδας Πτολεμαΐδα 5".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου