.

Ανοιχτός ο αγωγός ΤΑΡ και σε νέους Μετόχους, όπως το Ιράν

Ανοιχτός σε νέους μετόχους όπως το Ιράν είναι ο αγωγός ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές και θα μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του έργου.
Ο αγωγός έχει ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο από το πεδίο του Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο ΤΑΡ είναι μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Ο αγωγός 870 χιλιομέτρων θα συνδεθεί με τον Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, και διασχίζοντας την Ελλάδα και την Αλβανία, καθώς και την Αδριατική, θα καταλήξει στη νότια Ιταλία.
Οι τωρινοί μέτοχοι του TAP είναι η BP (20%), η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR (20%), η νορβηγική Statoil (20%), η βελγική Fluxys (19%), η ισπανική Enagas (16%) και η AXPO (5%) που έχει έδρα την Ελβετία.
«Ο ΤΑΡ είναι ανοικτός σε νέους μετόχους, που μπορούν να προσθέσουν στρατηγική αξία στο έργο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μπακού ηLisa Givert, επικεφαλής επικοινωνίας του TAP. Έκανε λόγο επίσης για πιθανό ενδιαφέρον από το Ιράν για την απόκτηση μεριδίου στον ΤΑΡ μετά την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα.
«Για κάθε επιπλέον ποσότητες που έρχονται στον αγωγό, ο TAP θα συμμορφώνεται με τον κανονισμό της ΕΕ και τις σχετικές κυρώσεις», δήλωσε ο Givert.
Αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν επίσης δεν απέκλεισαν το Ιράν να μπορεί να συμμετάσχει στον αγωγό των εξαγωγών αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και να κάνει χρήση του αγωγού TANAP.
«Εάν το Ιράν έχει φυσικό αέριο στο μέλλον, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει τον αγωγό TANAP για την προμήθεια φυσικού αερίου σε άλλες αγορές», είπε ο Πρόεδρος της SOCAR, Rovnag Abdullayev.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει ως στόχο να μεταφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από το πεδίο Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα από τα τέλη της δεκαετίας στην Τουρκία και την Ευρώπη.
Αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Gazprom μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ΤΑΡ για να μεταφέρει το φυσικό αέριο, αν κατασκευάσει τελικά τον αγωγό «Turkish Stream» και μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

www.energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου