.

Το «πακέτο Γιούνκερ» αναμένει ενεργειακά projects προς χρηματοδότηση

Το δημόσιο διάλογο για τις επενδυτικές προτεραιότητες που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, άνοιξε σήμερα με πρωτοβουλία του ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την υποστήριξη της Google, με θέμα: «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jyrki Katainen και αρμόδιος για την υλοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ», ο οποίος παρουσίασε τις ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες στήριξης των στρατηγικών επενδύσεων ως μοχλού ταχύτερης στροφής στην ανάπτυξη. Επίσης στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και επίσημοι ομιλητές οι κ.κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, Αντιπρόεδρος, World Bank, Jean-Marc Peterschmitt, Managing Director, EBRD, και Jean-Christophe Laloux, Director General, Deputy Head of Operations, European Investment Bank.

Μιλώντας εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΕΒ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε ότι με τη σημερινή του πρωτοβουλία ο ΣΕΒ έρχεται να αναδείξει με σαφήνεια πως «η επιχειρηματική κοινότητα, διαθέτει πολύτιμη τεχνογνωσία και μεγάλη πείρα και είναι πρόθυμη να συμβάλει δημιουργικά στη διαμόρφωση του ζωτικά αναγκαίου νέου παραγωγικού υποδείγματος».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «το μόνο που ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία είναι η σταθερότητα και να κάνει πράξη τη διαρκή και ουσιαστική διαβούλευση με τους οργανωμένους φορείς της αγοράς και τους κοινωνικούς εταίρους». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του επεσήμανε ότι η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η απασχόληση περνούν κατ’ εξοχήν, μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η έξοδος από την κρίση και από τη μακροχρόνια ύφεση περνάει μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εντός της Ευρωζώνης.

Επίσης, ο κ. Μπίτσιος τόνισε πως «η ρευστότητα, είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την πραγματοποίηση επενδύσεων και πως απαιτούνται συνεργασία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα του σήμερα, όμως, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν αποκατασταθεί η σταθερότητα. Γι’ αυτό και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει αποδοχή όλων των απαιτήσεων. Είναι για το συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, ο οποίος θα διασφαλίσει μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, τερματίζοντας οριστικά και αμετάκλητα τις αμφισβητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ώριμες προτάσεις που αφορούν σε εμβληματικά παραδείγματα ιδιωτικών επενδύσεων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα άμεσης επενδυτικής κινητοποίησης που περιλαμβάνει:

• Υποδομές και δίκτυα υψηλών επιχειρηματικών ωφελειών, με επίκεντρο τη διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα που μειώνει ουσιαστικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7-8%, διασφαλίζει την ασφάλεια τροφοδοσίας βελτιστοποιεί τη λειτουργία του ηπειρωτικού συστήματος και τη δυνατότητα αξιοποίησης του δυναμικού της Κρήτης σε ΑΠΕ.

• Προώθηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της διεθνούς «Silver Economy» και παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα. Η δημογραφική εξέλιξη στην Ευρώπη καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για την παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία και οι ευκαιρίες διευρύνονται. Μόνο από ένα έργο, υπολογίζεται η δημιουργία τουλάχιστον 350 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

• Έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία. Στόχος είναι ο διπλασιασμός των επενδύσεων για Έρευνα και Ανάπτυξη, η αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.

• Η ψηφιακή οικονομία ως καταλύτης για την ανάπτυξη σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες, κτλ. Όπως τεκμηριώνει η ανάλυση του ELTRUN για τον ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, τα οφέλη θα είναι άμεσα και μεγάλα. π.χ., έως 4 δις € οφέλη ετησίως από την καθολική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών, έως 1,4 δισ. € από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον ιδιωτικό τομέα, κτλ.

Όπως τονίστηκε, παράλληλα, μόλις οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων–EFSI («Πακέτο Γιούνκερ»), πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις αναμένεται, επίσης, να καταθέσουν προτάσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Μπίτσιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση ανάγκη «για τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης πολιτικής επιτάχυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων με επίκεντρο έναν νέο και απλό επενδυτικό νόμο» που θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το ΕΣΠΑ και τους στόχους της Ευρώπης 2020.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Πρόεδρος της Ελλάκτωρ τόνισε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη για επενδύσεις στρατηγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αντιστρέψουν την τάση αποβιομηχάνισης και μείωσης των παραγωγικών επενδύσεων που βαίνει κλιμακούμενη. Σήμερα, παρουσιάζουμε μία σειρά από ώριμες επενδυτικές προτάσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελλάδα και το ανθρώπινο δυναμικό της, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Επενδυτικό Σχέδιο της Κομισιόν, καθιστώντας εφικτή τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή τους. Επιδίωξή μας είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, Ελλάδας και Ευρώπης».

Ένα από τα έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Επενδυτικό Σχέδιο της Κομισιόν (πακέτο Γιούνκερ), σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση είναι και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (IFC/World Bank).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο «πακέτο Γιουνκέρ»-----------

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου