.

Πτολεμαΐδα 5: Τα πρώτα 200 εκ. υπάρχουν - μάχη με το χρόνο για τα … επόμενα

Η υπόθεση που έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα με την πρόταση που τελικώς έμεινε στα χαρτιά να μεταφερθούν διαθέσιμα ύψους 70-75 εκ. ευρώ από τα ταμεία της ΔΕΗ στην ΤτΕ, επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της χρηματοδότησης της νέας λιγνιτικής επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Με βάση λοιπόν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η ΔΕΗ διαθέτει στον ειδικό λογαριασμό για τη μονάδα κεφάλαια ύψους 200 εκ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να καταβληθούν μόλις εκδοθεί η πολεοδομική άδεια, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των ημερών αφού έχει ήδη εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης. Τα λεφτά λοιπόν για να ξεκινήσει το έργο υπάρχουν.
Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα χρήματα που θα πρέπει να καταβληθούν αφού σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής του έργου θα πρέπει σε διάστημα έξι μηνών από την έναρξη της κατασκευής να καταβληθούν ακόμη 200 εκ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 400 εκ. ευρώ. Και εδώ υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος, καθοριστική για την αίσια έκβαση της επένδυσης.
Η καταβολή των 400 εκ. ευρώ αποτελεί προϋπόθεση για να «κλειδώσει» το σχέδιο χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές (μέσω μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου με τη συμμετοχή ξένων τραπεζών, την «ομπρέλα» της ΕΤΕπ και την κάλυψη του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας). Σε κάθε περίπτωση η καταβολή των 400 εκατ. ευρώ εκ μέρους της ΔΕΗ θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες ένας εξαιρετικά δύσκολος στόχος.
Πρώτον, επειδή η διόγκωση των απλήρωτων λογαριασμών κάνει ασφυκτικότερο το πρόβλημα ρευστότητας και δεύτερον επειδή οι δυνατότητες νέου δανεισμού είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες για το άμεσο ορατό διάστημα. Υπενθυμίζεται τέλος ότι το συμβατικό τίμημα για την κατασκευή της νέας μονάδας είναι 1,4 δισ. ευρώ.
Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία (ΤΕΡΝΑ) υπεγράφη το Μάρτιο του 2013. Η ισχύς της νέας μονάδες θα είναι 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου