.

Τι περιλαμβάνει το νέο δόγμα Παναγιωτάκη για να εισπράξει η ΔΕΗ τα φέσια από τους “έχοντες” κακοπληρωτές

Ενα “e-δίκτυ” ετοιμάζεται να στήσει μέσα στο καλοκαίρι η ΔΕΗ στους πλούσιους μπαταχτσήδες, φιλοδοξώντας να πιάσει σε αυτό μεγάλα "ψάρια" που έχουν αλλά δεν πληρώνουν.


Από τον Ιούλιο και μετά, οπότε και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το καινούργιο λογισμικό πρόγραμμα SAP που απέκτησε, και που θα της επιτρέπει να κάνει στοχευμένες κατηγοριοποιήσεις και διασταυρώσεις, η ΔΕΗ ευελπιστεί να δει θεαματικά αποτελέσματα ως προς τη βελτίωση της εισπραξιμότητάς της και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων ύψους σήμερα 1,88 δισ. ευρώ.

Πρώτος στόχος, όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά για πολύ μεγάλο διάστημα. Χάρη στο τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος, που παρουσιάζει το “Energypress” η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να κατηγοριοποιεί τους κακοπληρωτές με δύο κριτήρια που θα λειτουργούν συνδυαστικά, πρώτον με βάση το διάστημα της οφειλής, και δεύτερον με βάση το ύψος της.

Συγκεκριμένα, η πρώτη κατηγορία θα “χωρίσει” τους κακοπληρωτές σε πέντε κλίμακες ανάλογα με την ωρίμανση της οφειλής τους. Εως 60 ημέρες, από 61 έως 120 ημέρες, από 121 έως 180 ημέρες, από 181 έως 360 ημέρες, και από ένα έτος και πάνω.

Η δεύτερη κατηγορία θα “σπάει” τους κακοπληρωτές ανάλογα με τα ποσά που χρωστούν. Εδω θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ οικαικών και επαγγελματικών.

Ειδικά για τους επαγγελματίες, καθιέρωνονται και εδώ πέντε κλίμακες ανάλογα με την οφειλή. Εως 3.000 ευρώ, από 3.001-10.000 ευρώ, από 10.001-50.000 ευρώ, από 50.001 έως 100.000 ευρώ, και από 100.001 ευρώ και πάνω.

Στην πράξη, ωρίμανση οφειλής και ύψος ποσού θα λειτουργούν συνδυαστικά. Πρώτοι θα δεχθούν προειδοποίηση όσοι χρωστούν τα μεγαλύτερα ποσά και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάθε εβδομάδα επίσης η ΔΕΗ θα επιλέγει σε κάθε Περιφέρεια, τους οφειλέτες με τα υψηλότερα χρέη, και θα δίνονται εντολές αποκοπής. Οσο για τους οικιακούς πελάτες που έχουν αλλά δεν πληρώνουν, η ΔΕΗ θα συνδυάσει επιφάνεια κατοικίας και κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει να πληρώσει 1,5 χρόνο, διαμένει σε σπίτι 400 τ.μ., και καταναλώνει 17-18.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, όταν η μέση κατανάλωση για μια οικογένεια με δύο παιδιά είναι κάτω των 2.000 κιλοβατωρών, θα έχει πρόβλημα.

Αν και δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό αυτό δίκτυ, η μέχρι τώρα “χειροκίνητη” έρευνα της ΔΕΗ έβγαλε λαυράκια.

Μόνο το τελευταίο 15νθήμερο, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε 14 βίλες στην Αττική, και σε πάνω από 200 καφετέριες, ξενοδοχεία και μεγάλες επιχείρησης πανελλαδικά. Η συνολική τους οφειλή, κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, σταγόνα στα εκατοντάδες εκατομμύρια που υπολογίζει η ΔΕΗ να εισπράξει απ’ όσους "μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν”.

Εύπορος “μπαταχτσής” δικαιούχος ΚΟΤ

Ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα ξεχωρίζουν, δεκατέσσερις πλούσιοι "μπαταχτσήδες" με βίλες, από τη Βούλα μέχρι την Εκάλη, που χρωστούσαν από ένα ως και τρία χρόνια στη ΔΕΗ κοντά 500.000 ευρώ. Δια της πλαγίας οδού μάλιστα, ένας απ’ αυτούς, με σπίτι 300 τετραγωνικών μέτρων στο Βαρνάβα και ενώ είχε να πληρώσει 3 χρόνια, πριν από τέσσερις μήνες κατάφερε να μπει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)!

Ανάμεσα στους μεγαλοοφειλέτες ξεχωρίζει επίσης η περίπτωση επιχειρηματία, με πέντε από τα πιο γνωστά μπαρ και καφετέριες στην παραλία Θεσσαλονίκης, που χρωστούσε στη ΔΕΗ επί τέσσερα χρόνια, κάνοντας τον ένα διακανονισμό μετά τον άλλο, που ποτέ φυσικά δεν τήρησε. Μάτι βγάζει και η περίπτωση των έξι ξενοδοχείων στη Ρόδο που βρέθηκαν να έχουν αφήσει "φέσι" στη ΔΕΗ κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σε όλους αυτούς τους εύπορους που μέχρι πρότινος επικαλούνταν αδυναμία πληρωμής, πρόσφατα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, αλλά αμέσως μετά έσπευσαν όλοι να διακανονίσουν την οφειλή, και επανασυνδέθηκαν.

Οι εύποροι μπαταχτσήδες έχουν μπει στο στόχαστρο του νέου προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά μένει φυσικά να φανεί αν η στροφή αυτή είναι απλά μια "επικοινωνιακή φωτοβολίδα" της νέας διοίκησης όπως και του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ή το κυνηγητό προς την κατεύθυνση αυτή θα έχει και συνέχεια.

Όλοι τους έχοντες, όλοι τους "μπαινοέβγαιναν" τα τελευταία χρόνια σε διακανονισμούς χωρίς φυσικά να τους εφαρμόζουν, μέχρι που έπεφτε κάποιο τηλέφωνο από πολιτικό "φίλο", το ρεύμα επανέρχονταν, και οι οφειλές συνέχισαν να συσσωρεύονται.

Θα αλλάξει αυτό το καθεστώς; Είδωμεν. Πάντως, αλλάζει και το καθεστώς των διακανονισμών. Μέχρι σήμερα πλήρωνε κάποιος τη προκαταβολή, εντασσόταν σε ρύθμιση, μετά από μία –δύο δόσεις έπαυε να πληρώνει, "έχανε" τη ρύθμιση, αλλά υπέβαλε εκ νέου αίτημα, έμπαινε σε νέα ρύθμιση, κ.ο.κ. Αυτό που από εδώ και πέρα αλλάζει, είναι ότι για να ενταχθεί κάποιος σε ρύθμιση, θα πρέπει πρώτα να ξεχρεώσει τις οφειλές που έχει από τη προηγούμενη.

Είναι μόνο η αρχή, λένε στη ΔΕΗ. Από τον Ιούλιο και μετά, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το καινούργιο λογισμικό που απέκτησε, και που της επιτρέπει να κάνει κατηγοριοποιήσεις και διασταυρώσεις, το κυνήγι των μεγαλομπαταχτσήδων θα γίνει στοχευμένο.

Και όσο θα ξεψαχνίζει τις περιπτώσεις, θα ανακαλύπτει και άλλους σαν τον ιδιοκτήτη της βίλας στο Βαρνάβα που ενώ χρωστούσε ήδη 35.000 ευρώ, βρήκε κάποια "τρύπα" και χώθηκε στο ΚΟΤ. Τα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει, τώρα θα επανελεγχθούν.

Παραδείγματα οικιακών

Ιδού μερικές περιπτώσεις κάποιων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που δεν πληρώνουν.

-Ιδιοκτήτης βίλας 1.100 τ.μ. στην Εκάλη, με κατανάλωση 35.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Είχει να πληρώσει 9 μήνες, και χρωστούσε 20.000 ευρώ.

-Αλλος με σπίτι 290 τ.μ. στο Βαρνάβα, και κατανάλωση 17.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Είχε να πληρώσει 3 χρόνια. Χρωστούσε 35.000 ευρώ, και μάλιστα πριν από τέσσερις μήνες καταφέρε να ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

-Επίσης ιδιοκτήτης βίλας 1.000 τ.μ. στην Εκάλη, με κατανάλωση 16.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, με οφειλή 24.000 ευρώ, έχει να πληρώσει 14 μήνες.

-Ιδιοκήτης βίλας 420 τ.μ. στη Βούλα, με κατανάλωση 32.000 κιλοβατώρες, και με οφειλή 30.000 ευρώ, δεν πλήρωνε για 2,5 χρόνια.

Παραδείγματα επαγγελματιών-ξενοδοχείων

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι προ ημερών κόπηκε το ρεύμα σε πέντε γνωστά μπαρ και καταστήματα εστίασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης επειδή ο ιδιοκτήτης τους (ίδιος και για τα πέντε), χρωστούσε 200.000 ευρώ επί τέσσερα χρόνια, ξεγλιστρώντας πάντα μέσα από διακανονισμούς και ρυθμίσεις που φυσικά ποτέ δεν τήρησε.

Στα ξενοδοχεία πάλι, η Ρόδος έχει την τιμητική της. Το ρεύμα έχει κοπεί το τελευταίο διάστημα σε τρία ξενοδοχεία της Ρόδου με συνολικές οφειλές 350.000 ευρώ. Τα δύο έχουν κάνει ρύθμιση, το τρίτο ακόμη όχι, και παραμένει χωρίς ρεύμα. Ολοι, είχαν να πληρώσουν για πάνω από ένα χρόνο. Το ρεύμα κόπηκε σε άλλα τρία ξενοδοχεία, επίσης στη Ρόδο, αλλά διαφορετικού επιχειρηματία, με οφειλές πάνω από 400.000 ευρώ. Μετά την αποκοπή, ο επιχειρηματίας προσήλθε για ρύθμιση, και τα ξενοδοχεία επανασυνδέθηκαν.

www.energypress.gr 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου