.

Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς [Υποβολή εισηγήσεων...]

Ένα καινοτόμο Συνέδριο στο Βόλο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015
Διοργανωτές σοβαροί Φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο
Πολιτισμός, παιδεία, έρευνα, καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες, τουρισμός
Βόλος, 24-26 Σεπτεμβρίου, 2015



Ξεκίνησαν, ήδη , οι διαδικασίες για τη διοργάνωση ενός καινοτόμου, για την  Ελλάδα,  συνεδρίου που αφορά την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Ψηφιοποίησή της,  με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών .
Πρόκειται για το  " Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς - 2015 "("Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-2015"), που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και  το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 .
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης», στους φιλόξενους χώρους του Παραλιακού Συγκροτήματος "Παπαστράτου" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία .
Για τον λόγο αυτό έχει προσκληθεί όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς  και όλοι οι  Έλληνες ερευνητές ανά την υφήλιο ,  να υποβάλλουν  τις εισηγήσεις και τα Posters τους   μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 ,μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου που είναι η www.euromed2015.eu.
Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό Συνέδριο  για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 διοργανώνεται από σοβαρούς Φορείς της Ελλάδας ,είναι  αποτέλεσμα μιας μεγάλης συνεργασίας  μεταξύ του ΤΕ.ΠΑ.Κ.(Κύπρος ) και του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (Ελλάδα) σε θέματα Επιστημών και   το συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) , το  Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα και το Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" .
Το Συνέδριο αυτό έχει την πλήρη  στήριξη  των επιτυχημένων Συνεδρίων Euromed, που διοργανώνονται με ιδιαίτερη επιτυχία ,κάθε δύο χρόνια, στη Λεμεσό της  Κύπρου, από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) και απόφαση  των διοργανωτών και της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου ,που αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο , είναι η θεσμοθέτηση της διοργάνωσής του στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια ,επίσης, ήτοι το 2015,2017,2019,....

Το Συνέδριο αυτό απευθύνεται στο   :
1.              Επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων, Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων  , όλων των βαθμίδων ,  με ειδίκευση στην Αρχαιολογία ,Ιστορία, Γεωλογία, Βιολογία ,Ανθρωπολογία ,Χημεία, Πληροφορική ,Φυσική ,Μαθηματικά ,Πολιτισμική Πληροφορική, Πολυτεχνεία (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί ,Αρχιτέκτονες κ.ά. ) , Συντηρητές Ανασκαφικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης ,Γραφιστικές Τέχνες  κ.α. ,ειδικότητες δηλ. που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στο μεγάλο  θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
2.              Στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού , Εφορειών Αρχαιοτήτων ,ICOMOS, Μουσείων ,Γενικών Αρχείων του Κράτους ,κρατικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών ,Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Εκκλησιών,Oμοσπονδιών, Συλλόγων Επιστημόνων , Ένωση Ελλήνων Συντηρητών, Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία, Ένωση Αρχαιολόγων, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ΙCOM Ελλάδος και Κύπρου, Συλλογικοτήτων ,Μελετητικών Εταιριών, Φορείς υλοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.ά. όπως και τους  αντίστοιχους Φορείς της Κύπρου.
3.              Στελέχη άλλων Υπουργείων και ΟΤΑ Α' και Β΄ Βαθμού
4.              Έλληνες και Κύπριους που εργάζονται σε Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα σχετικά με τον Πολιτισμό
5.              Έλληνες και Κύπριους Φοιτητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων
6.              Ανεξάρτητους Επιστήμονες και Ερευνητές στην Ελλάδα,  Κύπρο και όλο τον κόσμο
7.              Γενικά ,κάθε ενδιαφερόμενο σε θέματα ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι ακόλουθοι:
1. Νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
2. Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
3. Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
4. Συντήρηση, Προστασία  και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
5. Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
6. Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάςς.

Επιθυμητά αποτελέσματα του Συνεδρίου είναι :

  • Παρουσίαση των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων στο θέμα της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος
  • Γνωριμία των Επιστημόνων μεταξύ τους και δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και διασύνδεσης των Πανεπιστημίων μεταξύ τους ,με κοινό τόπο την Ψηφιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού
  • Ανταλλαγή επιστημονικών εμπειριών μέσα από το Συνέδριο και τα Meetings  
  • Σύναψη Συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο
  • Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού και των Μνημείων (Αρχαιολογικών και Βυζαντινών)
  • Δημιουργία ενός διεθνούς Δικτύου μεταξύ Ελληνικών Ερευνητικών Εργαστηριών και αυτών του εξωτερικού
  • Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού
  • Ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα , ως προορισμού Πολιτιστικού Τουρισμού
  • Θεσμοθέτηση του μεγάλου αυτού γεγονότος και πραγματοποίησή του κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα (2015,2017,2019 κλπ)
  • Δημιουργία ενός PORTAL και ενός Διαρκούς Φόρουμ της Επιστημονικής Κοινότητας ,για την ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων ,μεθόδων και καλών πρακτικών
  • Δημιουργία εταιρικών σχημάτων (Partners)  ,για την υποβολή καινοτόμων προτάσεων και διεκδίκηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών ,κυρίως, Προγραμμάτων και Πόρων που αφορούν τον Πολιτισμό
  • Διεθνείς συνεργασίες,Γνωριμία και διασύνδεση μεταξύ των ερευνητικών ομάδων σε διεθνές επίπεδο

Το Συνέδριο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει την αμέριστη υποστήριξη 
•    πολλών Κρατικών Φορέων
•    της Περιφέρειας Θεσσαλίας
•    του Δήμου Βόλου ,
•    του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
•    της επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και την Κύπρο
•    του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου     (
TEA.K. - Λεμεσός ) ,
•    του Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος   Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα.,
•    του Δικτύου  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,αλλά  και
•    πολλών άλλων συλλογικών Φορέων της Θεσσαλίας .

 Στο τριήμερο του Συνεδρίου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα  αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργηθούν οι  απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου για την καλύτερη αξιοποίηση των ίσων ευκαιριών μέσα στην Ευρώπη και πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τον Πολιτισμό.

Επίσης , στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ,αλλά και άλλων Υπουργείων , Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων , ερευνητικών κέντρων ,αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές ,που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης ,έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου πιστεύει ότι :"Ο ρόλος της έρευνας για την πολιτιστική κληρονομιά στο σύγχρονο κόσμο της διάχυσης της πληροφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία, την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι πηγές της χρηματοδότησης της έρευνας αυτής μπορούν και πρέπει να αποτιμηθούν ως προς τη συμβολή τους στη δημιουργία νέας γνώσης και νέων θέσεων εργασίας ,μέσα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πόρων και  είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από το Συνέδριο θα προκύψουν μεγάλες συνέργειες ,έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον από καλύτερες θέσεις" .

Η αξιολόγηση των υπαρχόντων ερευνητικών υποδομών και των αποτελεσμάτων τους, η παρουσίαση ιδεών και οραμάτων για νέες ψηφιακές μεθόδους, η συζήτηση για την καθιέρωση μοντέλων και προτύπων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εξέταση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτισμική διαχείριση και τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η διερεύνηση του ρόλου των τρεχόντων εξελίξεων στις διεθνείς δραστηριότητες, τις συμφωνίες και τις συνεργασίες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και της ψηφιοποίησής της, η αναζήτηση των ηθικών διαστάσεων του τομέα των πληροφοριακών συστημάτων για την πολιτιστική κληρονομιά, είναι ορισμένοι μόνον από τους τομείς στους οποίους σκοπεύει να επικεντρωθεί το συνέδριο.


Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  τον αποκλειστικό  ιστότοπο του συνεδρίου :  
www.euromed2015.eu, μέσα από τον οποίο θα λαμβάνουν όλη την ενημέρωση  για κάθε τι νεώτερο που θα  αφορά τη Διοργάνωση του συνεδρίου και τους συνέδρους .

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοίνωση ή με ανακοίνωση τοίχου (poster) μπορούν να τα υποβάλλουν  ηλεκτρονικά   μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015  και ώρα  15.00 μ.μ., μέσω της επίσημης ιστοσελίδας
www.euromed2015.eu .

Με Εκτίμηση
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
  • ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -ΚΥΠΡΟΣ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ, ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΦΟΡΕΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΥΠΡΟΣ

Dr Μαρίνος Ιωαννίδης
Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου -  ΤΕΠΑΚ(Λεμεσός -ΚΥΠΡΟΣ)
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
 

ΕΛΛΑΔΑ

Dr Ιωάννης Βαραλής
Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας -Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας -ΒΟΛΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: iovaralis@uth.gr,
 
Dr Θεόδωρος Γκανέτσος
Καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.-Eργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμοφών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.-ΠΕΙΡΑΙΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: ganetsos@teipir.gr,
 
Ηλίας Νομπιλάκης
τ.  Καθηγητής Συντήρησης Λίθου ΤΕΙ  ΑΘΗΝΩΝ .-ΑΘΗΝΑ-ΕΛΛΑΔΑ
Κων/νος Σκριάπας
Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας-
Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ"- Δευτεροβάθμια ΜΚΟ για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό--ΕΛΛΑΔΑ
E-Mail: skriapask@gmail.com,

www.euromed2015.eu


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου