.

Δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων διεκδικεί η ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τη νέα ηγεσία της ΔΕΗ, η ανοδική πορεία των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, κάτι που κατέστη σαφές και στην πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παπαγιωτάκη στο ΕΒΕΑ. Ο κ. Παναγιωτάκης μάλιστα έκανε λόγο για πολύ σημαντική επιβάρυνση που προκύπτει για το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής. Με την τρέχουσα τιμή των δικαιωμάτων στα 7,5 ευρώ ο τόνος, είπε, υπάρχει τεράστια επιβάρυνση.

Πράγματι η ανοδική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο χρηματιστήριο των ρύπων αυξάνει, επί του παρόντος περιορισμένα τα κόστη. Έτσι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η τιμή των δικαιωμάτων βρίσκεται στα επίπεδα των 7,3 ευρώ ο τόνος, όταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 κυμαινόταν μεταξύ 5,8 (Οκτώβριος) έως και τα 7 ευρώ ο τόνος (Δεκέμβριος). Εάν όμως πάμε ένα χρόνο πριν θα δούμε ότι η τιμή πέρυσι το Μάιο βρισκόταν στα 4,75 – 5,2 ευρώ ο τόνος.

Τι σημαίνουν όμως αυτές οι τιμές για τη ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι δε μετακυλύεται όπως είχε γίνει στο παρελθόν το κόστος των ρύπων στους καταναλωτές;

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές που είχαν γίνει από τη ΔΕΗ, με τις τιμές των δικαιωμάτων στα 7 ευρώ ο τόνος προκύπτει επιβάρυνση για την επιχείρηση περί τα 350 εκατ. ευρώ. Με την τιμή των δικαιωμάτων στα 10 ευρώ ο τόνος, τότε η επιβάρυνση φτάνει στο μισό δις ευρώ. Τέλος στο σενάριο διπλασιασμού της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής στα 15 ευρώ ο τόνος, τότε το κόστος για τη ΔΕΗ εκτινάσσεται στα 750 εκατ. ευρώ.

Τώρα σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση θέτουν εκ νέου θέμα να περιληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που λαμβάνουν δωρεάν κατανομή πιστοποιητικών εκπομπής ρύπων. Συγκεκριμένα για τις χώρες που το ΑΕΠ τους βρίσκεται στο 60% του μέσου όρου του ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ, προβλέπεται κατανομή δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής ρύπων. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 62% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και εκτιμάται ότι ένα αίτημα για δωρεάν κατανομή θα μπορούσε να έχει τύχη.


www.energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου