.

Διαφωνίες για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Το θέμα του έργου κατασκευής της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων από τη ΔΙΑΔΥΜΑ με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ, που υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα από τον πρόεδρο της ΔΙΑΔΥΜΑ, τάχθηκε εκτός ημερησίας συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννη Βήττα.
Το λόγο είχε ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, λέγοντας πως το έργο ο ίδιος δεν το υπογράφει με "όποιο κόστος" εκφράζοντας τις γνωστές ενστάσεις του αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εδαφών της τοπικής κοινωνίας και τη δικαστική διένεξη που υπάρχει ήδη με τη ΔΕΗ. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, πως το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ η περιφέρεια θα στηρίξει το δήμο Εορδαίας στη δικαστική εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της ΔΙΑΔΥΜΑ, που εκδικάζεται στις 1 Ιουλίου.
Ακολούθως το μικρόφωνο δόθηκε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δημητριάδη ο οποίος είπε ότι τα έργα ΣΔΙΤ δεν χαίρουν την εκτίμηση της κυβέρνησης. Του απάντησε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρατάει επαμφοτερίζουσα στάση επάνω στο θέμα, μιας και ο κ. Σταθάκης θα υπογράψει τελικά το έργο. Όλα αυτά εν μέσω διαφωνιών και αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, αφού περιφερειακοί σύμβουλοι "φώναζαν" πως το μικρόφωνο δεν πρέπει να δοθεί στους κ.κ. Δημητριάδη, Ιωαννίδη και Λαμπρόπουλο για κάτι περισσότερο πέρα από έναν απλό χαιρετισμό, μιας και το θέμα δεν συζητιέται επί της ουσίας. Κάπου εκεί πήρε το λόγο ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος , ο οποίος είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως στη συνεδρίαση ήρθε να παρακολουθήσει άλλα θέματα. "Δεν ξέρω αν θα με δείρετε εδώ μέσα, αλλά εγώ αύριο θα πάω στην Αθήνα και θα υπογράψω το έργο!", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βοΐου, κάνοντας τους πάντες να ξεσπάσουν σε γέλια!
"Είναι απαράδεκτο να προβεί η ΔΙΑΔΥΜΑ σε μια συμφωνία με τη ΔΕΗ νομιμοποιώντας μια αγοροπωλησία, όπου σε μια νύχτα έκλεψαν τα εδάφη από την περιοχή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης. Σε ότι αφορά τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, ο κ. Γιώργος Δακής τόνισε πως και ως περιφερειάρχης ήταν υπέρ του έργου, μιας και "όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες έχουν να κερδίσουν από τη διαχείριση απορριμμάτων". Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος διαφωνεί με το κομμάτι του ιδιοκτησιακού των εδαφών, λέγοντας πως αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί από τη σύμβαση. "Φτάνουμε στο τελικό στάδιο και έχει προηγηθεί μια πορεία, στην οποία ευθύνη είχαν οι πλειοψηφία των ερετών, έχοντας σαν συνισταμένη στην παράδοση - δημιουργία πεδίων προς τους επενδυτές στο χρυσοφόρο πεδίο των απορριμμάτων. Η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν αντιλαμβάνεται τις σημαντικές συνέπειες από το έργο, αφού θα υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ δεσμεύετε η περιοχή για πολλά χρόνια", τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Βήττας του ΚΚΕ. "Το έργο δεν αναγνωρίζει η Ε.Ε. Είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ενός χώρου που δεν καλύπτει τις περιβαντολλογικές προϋποθέσεις", τόνισε ο κ. Μουμουλίδης. "Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με προχειρότητα", είπε με νόημα η κ. Ζεμπιλιάδου, λέγοντας πως "υπολογίζεται μόνο το πόσο θα κοστίσει το έργο αλλά δεν υπολογίζεται πόσο κοστίζει η καταστροφή της υγείας μας. Προφανώς η κατασκευή του έργου κοστίζει, αλλά με το ΣΔΙΤ το κόστος δεν πληρώνει μόνο το δημόσιο, αλλά και ο ιδιώτης", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ΣΔΙΤ επικαλέστηκε και ο βουλευτής Μίμης Δημητριάδης, λέγοντας πως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο κ. Τσιρώνης και όχι ο κ. Σταθάκης που υπογράφει το έργο, αφού το πράττει γιατί είναι αναγκασμένος!

Πηγη: Πρωινός Λόγος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου