.

"Πράσινο φως" από τη ΔΙΑΔΥΜΑ: Την Τετάρτη η υπογραφή του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ!

ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το "πράσινο φως" για την υπογραφή, την Τετάρτη, της μεγάλης συμφωνία μεταξύ ΔΙΑΔΥΜΑ και εργολάβου - αναδόχου (ΑΚΤΩΡ) για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (έργου μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνω των 45 εκ. ευρώ), έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης κατά τη συνεδρίασή του το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για τη ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία, μιας και εμμένουν οι αντιδράσεις από τον Δήμο Εορδαίας, ως προς το ιδιοκτησιακό των εδαφών.

Η τιμή που θα πληρώνει με το εργοστάσιο είναι στα 61 ευρώ ανά τόνο και αν πάρουν απορρίμματα από άλλες περιοχές η τιμή αυτή θα μειωθεί. Το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από το κράτος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι στις 90.000 τόνους ετησίως και αν μειωθεί η ποσότητα αυτή δεν θα υπάρχουν επιπλέον κόστη, αν και τα στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ εκτιμούν ότι θα καλυφθούν οι ποσότητες αυτές. Στις ποσότητες αυτές μπορούν να υπολογιστούν τα σκουπίδια της Βέροιας, της Νάουσας (συνολικά 30.000 τόνους απορριμμάτων), περιοχές με τις οποίες υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Την Τετάρτη θα γίνει η υπογραφή με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εννοείται ότι την τελική υπογραφή βάζει ο υπουργός κ. Σταθάκης από το σχετικό υπουργείο.

Με την απόφασή του το Δ.Σ. εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρη Λαμπρόπουλο να μεταβεί στην Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης με τους εταίρους, για την κατασκευή του εργοστασίου.

Ιωαννίδης: Βελτιώθηκαν οι όροι της σύμβασης- Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη!

Για μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και καιρό έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, σημειώνοντας πως οι επιλογές έχουν ληφθεί εδώ και καιρό για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, βελτιώθηκαν οι όροι της σύμβασης και ο ανάδοχος μετά από πίεση του δήμου Κοζάνης δέχθηκε δύο σημαντικές τροποποιήσεις. Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της εγγυημένης ποσότητας, θα περιλαμβάνονται μέσα και απορρίμματα άλλων περιοχών που ήδη υποδέχεται η ΔΙΑΔΥΜΑ, κάτι που σημαίνει ότι κερδίζεται ζωτικός χώρος για ανακύκλωση μέσω διαλογής στην πηγή. Επίσης, η μονάδα θα αποδέχεται απορρίμματα στα οποία έχει γίνει προ- διαλογή από τους δήμους, σε χαμηλότερη τιμή. "Αυτά δεν έγιναν εύκολα. Έγινε μια διαπραγμάτευση, αλλάζοντας προς το θετικότερη τη σύμβαση", σημείωσε με νόημα ο Λευτέρης Ιωαννίδης, λέγοντας επίσης πως "μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν" και σε δύο με τρία χρόνια από τώρα θα υπάρξουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, της τάξεως του 10%, για το κομμάτι της ανακύκλωσης.

Δημοσθένης Μαυρίδης: "Καταλυτική απόφαση για τη ΔΙΑΔΥΜΑ"!

Εντωμεταξύ, για μια καταλυτική απόφαση για την πορεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, αλλά και της περιφέρειας συνολικά, έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο διευθυντής της επιχείρησης Δημοσθένης Μαυρίδης, σημειώνοντας πως: "Σήμερα το ΔΣ πήρε τη μεγαλύτερη απόφαση, με συνέπεια και ευθύνη, όχι μόνο για την πορεία της ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά για όλη τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σφραγίζεται πλέον ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή. Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα έχει αναπτυξιακή πορεία. Το εργοστάσιο θα απασχολήσει 60-70 άτομα για 25 χρόνια και πέρα από αυτό θα υπάρχουν συνολικά γύρω στις 150 θέσεις απασχόλησης και άλλες παρελκόμενες εργασίες για την κατασκευή του έργου. Πρόκειται για μια καταλυτική απόφαση για τη ΔΙΑΔΥΜΑ, και τη Δυτική Μακεδονία, πολύ μπροστά από όλες τις άλλες περιφέρειες. Δίνουμε άλλη διάσταση στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα".
Το εργοστάσιο θα κατασκευάσει ιδιώτης, το δημόσιο ελέγχει τη λειτουργία και την κατασκευή του. Το δημόσιο ελέγξει τη λειτουργία του εργοστασίου από ιδιώτη για 25 χρόνια και έπειτα το παραδίδει στη ΔΙΑΔΥΜΑ. Δίνεται μια οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και η Δυτική Μακεδονία θα είναι η πρώτη περιφέρεια εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία", σύμφωνα με τον ίδιο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως με τη νέα συμφωνία διπλασιάζεται το κόστος ανά τόνο για τη ΔΙΑΔΥΜΑ


Αντιδράσεις από την Εορδαία

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην απόφαση για κατασκευή του εργοστασίου μειοψήφησε ο δήμος Εορδαίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πολυχρονίδης αντιδήμαρχος Εορδαίας: "Πάρθηκε μια απόφαση από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ για το θέμα των εδαφών της ΔΕΗ, από την εταιρεία, όπου με τον τρόπο που τέθηκε δεν ελήφθη υπόψη η επιθυμία του δήμου Εορδαίας να γίνει μια συζήτηση με τη ΔΕΗ ώστε να παραχωρηθούν τα στρέμματα χωρίς αντάλλαγμα. Τα 260 στρέμματα είναι αποκλειστικά στο Δήμ οΕορδαίας και ήδη θα λειτουργήσει σε ένα βεβαρυμμένο περιβάλλον, μια ακόμη επιβάρυνση, η οποία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Προσφύγαμε στα δικαστήρια για να λύσουμε το πρόβλημα. Ο Δήμος κατέθεσε μήνυση κατά της απόφασης της ΔΕΗ, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 1 Ιουλίου. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουμε στη σύμπραξη, σε ένα χώρο που αμφισβητείται έντονα στο Δήμο Εορδαίας. Εμείς θα συνεχίσουμε στον αγώνα αυτό, για να μπορέσουμε να δικαιωθούμε. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε τέτοια σοβαρά θέματα. Ζητήσαμε να πάει σε γενική συνέλευση μετόχων η απόφαση, ενώ υπήρξε η πρόφαση ότι οι ημερομηνίες πιέζουν...".



Β.Σ. από τον Πρωινό Λόγο

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου