.

ΔΕΗ: ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Σχετικά με την απαίτηση των δανειστών για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία αναπαράγονται ίδια χιλιοειπωμένα επιχειρήματα, ανακοινώνονται τα εξής:

1. ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ιδιοκτησιακά ανήκει στη ΔΕΗ αλλά είναι Ανώνυμη Εταιρεία, πιστοποιημένη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως προς την ανεξαρτησία της έναντι της ΔΕΗ και των λοιπών παραγωγών. Συστάθηκε και λειτουργεί ακριβώς σύμφωνα με το μοντέλο «Independent Transmission Operator (Ι.T.O)», ένα από τα τρία εναλλακτικά μοντέλα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, και ακολουθείται σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.α.
Από καμμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο.

2. ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ένα από τα «επιχειρήματα» είναι ότι η ΔΕΗ, ελέγχει τις εισαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ) προσφέροντας υψηλές τιμές αγοράς, έστω και με ζημία, πράγμα που δεν την ενοχλεί γιατί θα την αντισταθμίσει από τα αντίστοιχα κέρδη που αποκομίζει ο ΑΔΜΗΕ ως ιδιοκτήτης του. Ωστόσο στην πραγματικότητα η ΔΕΗ ελέγχει μόνο το 25 -30% των εισαγωγών και μόλις το 10% των εξαγωγών ΗΕ. Το υπόλοιπο ελέγχεται από τους ιδιώτες προμηθευτές και εμπόρους.
Άρα, τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι μυθεύματα.

3. ΠΩΛΗΣΗ ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι επενδύσεις του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μεταξύ των οποίων η διασύνδεση της Κρήτης, έχουν ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ και είναι σε εξέλιξη.
Η εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχήματα και με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους είναι απολύτως εφικτοί στα πλαίσια του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, που εξακολουθούν, ίσως μετά το Δημόσιο, να είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί φορείς στη χώρα, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πτολεμαΐδας V.
Το επιχείρημα περί δήθεν ανάγκης πώλησης του ΑΔΜΗΕ για εξεύρεση κεφαλαίων, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση της ΔΕΗ, εξετάζοντας το θέμα με απολύτως επιχειρηματικά κριτήρια, όπως άλλωστε δικαιούται και οφείλει έναντι των μετόχων και των πελατών της, θεωρεί ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς ασύμφορη.

ΑΘΗΝΑ 7.6.2015                                                               ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου