.

Κάθετος Εγνατίας Φλώρινα-Νίκη: Ολοταχώς για εγκαίνια

Ολοκληρώνονται τα έργα για το οδικό τμήμα Φλώρινα - Νίκη που περιλαμβάνεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Κοζάνη-Νίκη. Τα έργο μήκους 14,5χλμ με προϋπολογισμό δημοπράτησης 80.000.000 ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2012 με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο που μας πέρασε. Τελικά με απόφαση της Εγνατίας Οδού το έργο παρατάθηκε για τις 28 Μαίου 2015. Ο λόγος της παράτασης ήταν τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes το έργο πήρε άλλη μία μικρή παράταση και νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης τέθηκε η 28η Σεπτεμβρίου. Σήμερα η πρόοδος του έργου είναι αρκετά προχωρημένη και έχει ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που συνάντησε στο παρελθόν. Ανάδοχος εταιρεία είναι η κοινοπραξία [B]ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ [/B]με έκπτωση 17,35%. Η  χρηματοδότησή του έργου γίνεται από το [B]ΕΣΠΑ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας[/B]. Αυτή την εποχή τα έργα έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και δεν παρατηρείται κάποια καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου.

Το έργο Φλώρινα-Νίκη είναι το βόρειο τμήμα του κάθετου άξονα «[B]Κοζάνη - Φλώρινα - Νίκη[/B]» με μήκος 78,5 χλμ. Ανήκει στο  Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο και αποτελεί τμήμα του  Δέκατου Πανευρωπαϊκού  Διαδρόμου, συνδέει την Εγνατία Οδό από τη Κοζάνη  με το Συνοριακό σταθμό Νίκης και  μέσω του εδάφους της ΠΓΔΜ, συνδέεται με το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη. Η ολοκλήρωση του τμήματος Φλώρινα-Νίκη αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις οδικές μεταφορές από και προς τα Σκόπια που παρατηρείται συνεχής αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Επιμέρους τμήματα του άξονα ,όπως το τμήμα "Α/Κ Κοζάνης - Πτολεμαΐδα", μήκους 22 χλμ. έχουν ήδη κατασκευαστεί στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων. Από το Υπουργείο μελετάται επίσης το τμήμα Πτολεμαϊδα - Φλώρινα.

  Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου