.

ΚΕΔΕ: Tα έργα του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να ματαιωθούν

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επισημάνει προς την Κεντρική Εξουσία την ανάγκη να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί ήδη επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015.

Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους .

Στο σημερινό Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΣΠΑ, υπήρξε ενημέρωση του Δ.Σ. ότι στο συγκεκριμένο αίτημα για παράταση του χρονοδιαγράμματος, εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις από πλευράς των ευρωπαίων τεχνοκρατών. Κι αν οι αντιρρήσεις αυτές δεν καμφθούν, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα.

Μετά από αυτή την ενημέρωση, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , μετά από εισήγηση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες από την ακύρωση των έργων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να σχεδιαστεί μια σειρά από επαφές της Διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε. με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια Επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού αλλά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και οι αντίστοιχες Κ.Ε.Δ.Ε. άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος.

Πηγή: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου