.

Έκλεισαν οι τράπεζες άνοιξαν οι... αγωγοί αερίου!

Μετά από ένα εξάμηνο με μεγάλη πτώση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου, το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος, η κατανάλωση ανέκαμψε απρόσμενα. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ο ρόλος των capital controls. Πόσο αυξήθηκε η ζήτηση αερίου από τις μονάδες.

Θεαματική αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου καταγράφηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όταν κανονικά, λόγω και της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένονταν ακόμη μεγαλύτερη μείωση από αυτήν του πρώτου εξαμήνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, τους δύο καλοκαιρινούς μήνες, η εισροή φυσικού αερίου στο σύστημα για την κάλυψη της ζήτησης ήταν υψηλότερη κατά 15,4% έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2014. Συγκεκριμένα, από τις τρεις εισόδους του συστήματος (Αγία Τριάδα –LNG, Σιδηρόκαστρο – ρωσικό, Κήποι –Αζέρικο) τους δύο αυτούς μήνες εισήλθαν 5.483.290 μεγαβατώρες φυσικού αερίου (περίπου 471,5 εκατ. κυβικά μέτρα), έναντι 4.753.487 μεγαβατωρών του αντίστοιχου διμήνου του 2014 (408,8 εκατ. κυβικά μέτρα).
Τα αίτια για αυτήν, την μη αναμενόμενη εξέλιξη, που οπωσδήποτε θα αύξησε τα χαμόγελα στη ΔΕΠΑ, ως αποκλειστική αιτία έχει την επιβολή των...capital controls. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που έθεσε η κυβέρνηση Σύριζα το τέλος Ιουνίου, περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας .
Έτσι, το όποιο έλλειμμα στο ισοζύγιο, λόγω μειωμένων εισαγωγών, καλύφθηκε από την εγχώρια παραγωγή και από τις πλέον πρόσφορες μονάδες, που είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών. Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως της ΔΕΗ στο Λαύριο, της ELPEDISON (ELPE, Edison, ΕΛΤΕΧ) στην Θεσσαλονίκη και της ΉΡΩΝ (ΤΕΡΝΑ), τους δύο αυτούς μήνες λειτούργησαν εντατικά αυξάνοντας την κατανάλωσή τους έως και πολύ πάνω από 100%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι τον Ιούλιο οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 10% της ζήτησης, έναντι 5% του Ιουνίου.
Οι εξελίξεις στη ζήτηση φυσικού αερίου, εφόσον η τάση συνεχιστεί, θα περιορίσει τις πιέσεις των προμηθευτών προς τη ΔΕΠΑ για ρήτρες take or pay, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου