.

WWF: Προεκλογική υποθήκη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές και με ένα τοπίο ομιχλώδες τόσο στη διακυβέρνηση της χώρας όσο και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της άκρως αμφιλεγόμενης νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα.
Πρόκειται για μια μονάδα που θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, θα είναι εκτός Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για τις μονάδες καύσης σε όλη την Ευρώπη και η κατασκευή της θα κοστίσει στους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον 1,4 δις. Το μισό περίπου από αυτό το ποσό προέρχεται από δάνειο της Γερμανικής Τράπεζας KfW-IPEX με την εγγύηση του Γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes και προορίζεται για την αγορά μηχανημάτων γερμανικής κατασκευής. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί αναγκαστικά από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, καθώς οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον κλείσει για την πιο ρυπογόνα τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ΔΕΗ φαίνεται να προσπερνά ακόμα και τις προειδοποιήσεις του ίδιου της του προέδρου για τη ραγδαία επιδείνωση που επιφέρουν στα οικονομικά του λιγνίτη οι αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ). Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνει πλήρως τα επιχειρήματα του WWF Ελλάς από το 2013 και παραδέχεται δημοσίως ότι το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και η ίδια η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει κίνδυνο επιβίωσης (δείτε σημείωση (1) παρακάτω).

Παρόλα αυτά, και χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην Ελλάδα τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, στα οποία ο πρόεδρος της ΔΕΗ ελπίζει αλλά η Ελλάδα δεν δικαιούται, η εταιρία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με μια επένδυση που βρίσκεται σε τεχνικο-οικονομικό κενό.

Τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού δεν μπορούν πλέον να σιωπούν αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος. Οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα προτού η ιδεοληπτική εμμονή στον λιγνίτη υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο τους καταναλωτές όσο και την ίδια τη ΔΕΗ.

Σημείωση προς συντάκτες:
1) Οι δαπάνες της ΔΕΗ για δικαιώματα εκπομπής CO2 το έτος 2014 ανήλθαν σε € 216,9 εκατ., παρά τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, για τιμές αγοράς δικαιωμάτων περίπου €7,5/τόνο. Οι σημερινές τιμές αναμένεται, σύμφωνα με προβλέψεις, να υπερτριπλασιαστούν και να φτάσουν τιμές της τάξης των €25-30/τόνο στην περίοδο 2021-2030.
Η ίδια η ΔΕΗ εκτιμά (δείτε εδώ) πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών η Πτολεμαΐδα V θα έχει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από μονάδες φυσικού αερίου.Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές και με ένα τοπίο ομιχλώδες τόσο στη διακυβέρνηση της χώρας όσο και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της άκρως αμφιλεγόμενης νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου