.

Στο κτηματολόγιο Κοζάνη, Φλώρινα, Έδεσσα και Κατερίνη

Τέσσερις πρωτεύουσες νομών εντάχθηκαν από την 14η Οκτωβρίου 2015, σε λειτουργία Κτηματολογίου. Πρόκειται για τις πόλεις Έδεσσα, Κατερίνη, Κοζάνη και Φλώρινα (προ Καποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες έχουν καταγραφεί σχεδόν 284.000 δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 142.000 δικαιούχους.
Με απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Τσιρώνης αντίστοιχα, διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στις παραπάνω πόλεις και ορίστηκε η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου. Κατόπιν τούτου το αρχείο κτηματογράφησης παραδίδεται στα κατά τόπους αρμόδια λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία.

Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται η μετάβαση από το παλιό σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου για τους τέσσερις ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, τα βιβλία που τηρούσαν τα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία για τις περιοχές αυτές επέχουν θέση αρχείου, ενώ όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον από το Κτηματολογικό Γραφείο και οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ).

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες:

Η αρχική εγγραφή κάθε ακινήτου (νομική και χωρική πληροφορία) αποτυπώνεται στο Κτηματολογικό Φύλλο του, , που τηρείται σύμφωνα με τον αποκλειστικό Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) για κάθε ακίνητο χωριστά και αντίγραφο του μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος στο Κτηματολογικό Γραφείο (κόστος 4,5€ ανά φύλλο από το εκδιδόμενο στοιχείο).

Μη δηλωθέντα δικαιώματα κατά τη φάση της κτηματογράφησης μπορούν να εγγραφούν στα κτηματολογικά βιβλία μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, δηλαδή, στο στάδιο της λειτουργίας, σύμφωνα όμως με διαδικασίες που ορίζει ρητά ο νόμος και όχι με υποβολή δήλωσης του ν.2308/1995, η οποία πλέον δεν ισχύει για τις παραπάνω περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για άλλα σφάλματα που μπορούν να αποκατασταθούν με τις ίδιες διαδικασίες. Οι διορθώσεις αυτές είναι επιτρεπτές μέσα σε προθεσμία πέντε ετών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του Υπουργού για την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογίου, για τους δε μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους νόμιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό, η αντίστοιχη προθεσμία είναι επτά έτη.

Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας διόρθωσης και την οριστικοποίηση των εγγραφών:

α) Τα ακίνητα που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκαν κατά την διάρκεια της κτηματογράφησης και έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο

β) Δικαιούχος κυριότητας ακινήτου που δεν αναγράφεται στις οριστικές εγγραφές, δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι’ αυτό.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Κτηματολογικό Γραφείο Έδεσσας: 18ης Οκτωβρίου 5, TK: 58200, Τηλ:: 23810-28562 & 51213

Κτηματολογικό Γραφείο Κατερίνης: Αυγουστίνου 32 & Παπαντωνίου γωνία, TK: 60100, Τηλ: 23510-46140

Κτηματολογικό Γραφείο Κοζάνης: 11ης Οκτωβρίου 51, TK: 50100, Τηλ: 24610-34906

Κτηματολογικό Γραφείο Φλώρινας: Ηπείρου 24, TK: 53100, Φλώρινα Τηλ: 23850-45618

newsbeast.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου