.

Η Κομισιόν έκλεισε οριστικά την πόρτα στην επαναλειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 3

Οριστικό τέλος φαίνεται ότι μπαίνει στην πιθανότητα να επαναλειτουργήσει η μονάδα Πτολεμαΐδα 3 της ΔΕΗ η οποία είχε υποστεί ζημιές στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2014 και κατέστρεψε ολοσχερώς τη μονάδα Πτολεμαΐδα 4 .

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την ένταξη της μονάδας στο καθεστώς των μονάδων του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ, δηλαδή στο καθεστώς των μονάδων που θα παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2030. Η μονάδα και πριν την πυρκαγιά είχε ούτως ή άλλως περιορισμένη λειτουργία και επρόκειτο να αποσυρθεί από το 2016, εξ ου και, για να προχωρήσει η ΔΕΗ στην επισκευή της, ήταν απαραίτητο να πάρει έγκριση παράτασης λειτουργίας της.

Το αίτημα παράτασης το είχε υποβάλλει η ΔΕΗ, αποδεχόμενη ουσιαστικά την πίεση Λαφαζάνη, ο οποίος είχε σπεύσει να δεσμευθεί έναντι των τοπικών κοινωνιών. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από τον Αύγουστο η διοίκηση της επιχείρησης είχε στην πραγματικότητα αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αποκατάσταση της μονάδας Πτολεμαΐδα 3. Στην απόφαση αυτή ρόλο είχε διαδραματίσει και η τροπή που πήρε η νέα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, όπου ως γνωστόν περιλαμβάνεται η δέσμευση για υποχώρηση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού κάτω από το 50% μέχρι το 2020.

Εγκαταλείποντας το σενάριο να επισκευαστεί η μονάδα, η ΔΕΗ σχεδιάζει να καλύψει με ισοδύναμες δράσεις την τηλεθέρμανση των πόλεων που τροφοδοτούνταν με θερμότητα από τη μονάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί οι δύο μονάδες 3 και 4 συνεισέφεραν 350 MW ισχύος και απασχολούσαν 350 άτομα. Η Πτολεμαΐδα 3, κατασκευάστηκε στο διάστημα 1959 – 1965, μαζί με τις άλλες δύο μονάδες 1 και 2 που έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω παλαιότητας. Η κατεστραμμένη πλέον Πτολεμαΐδα 4, νεότερη όλων, κατασκευάστηκε το 1973.

http://energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου