.

Περιφερειακός κόμβος κατασκευής Αιολικού Εξοπλισμού φιλοδοξεί να γίνει η Τουρκία

Η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Τουρκίας δεν εξαντλείται μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του φορέα προώθησης επενδύσεων της χώρας, Αρντά Ερμούτ, μιλώντας στο 4ο Τουρκικό Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Στήριξης και Προώθησης Επενδύσεων της Τουρκίας ( ISPAT) τόνισε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει κόμβο για την κατασκευή ανεμογεννητριών, που αποτελεί το απαραίτητο στοιχείο για ένα αιολικό πάρκο.
«Οι μηχανισμοί στήριξης για κατασκευή εγχώριου εξοπλισμού ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με την στρατηγική θέση της Τουρκίας και την ισχυρή βιομηχανική της βάση δίνουν στη χώρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα ώστε να αποτελέσει περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», υπογράμμισε ο Ερμούτ κατά την ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο τουρκικός ενεργειακός τομέας υπέστη ραγδαίες αλλαγές, αποκτώντας πιο φιλελεύθερο χαρακτήρα, προσανατολισμένο προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Αναφερόμενος στις άμεσες ξένες επενδύσεις που δέχθηκε φέτος η Τουρκία, ο πρόεδρος της ISPAT ανέφερε ότι αυτές ανήλθαν σε 11,8 δις δολ. το πρώτο οκτάμηνο. Πρόκειται για αύξηση 36% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα «παρά την αβεβαιότητα και την αναστάτωση σε κάποιες από τις γειτονικές χώρες», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία σχεδιάζει να ελαττώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα μέσα από την αύξηση της αξιοποίησης των ΑΠΕ, ενώ μέχρι το 2023, επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, στόχος είναι να διαθέτει 20.000 MW εγκατεστημένης ισχύος από αιολικά.

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου