.

ΔΕΗ : Λαβράκια έβγαλε η απογραφή στα αγροτικά τιμολόγια

Οσο ψάχνουν στη ΔΕΗ το θέμα με τα αγροτικά τιμολόγια, τόσο ανακαλύπτουν το πάρτι των τελευταίων ετών με τις βίλες και τις κατοικίες που απολαμβάνουν 40% φθηνότερο ρεύμα, λες και πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις.Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, σύμφωνα με πληροφορίες του “Energypress”, και πολλοί από τους 30.000 “αγρότες” που δεν έχουν ακόμη αποστείλει στη ΔΕΗ τα δικαιολογητικά τα οποία τους ζήτησε προκειμένου να συνεχίσει να τους παρέχει ρεύμα με μειωμένο τιμολόγιο.


Θυμίζουμε ότι από περίπου 207.000 που τιμολογεί η ΔΕΗ με το αγροτικό ρεύμα, οι περίπου 160.000 έχουν αποστείλει τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν, και η εταιρεία τώρα τα εξετάζει προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι να τους παρέχει ηλεκτρικό με το ίδιο ευνοικό τιμολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, και έπειτα από παρατάσεις επί παρατάσεων και καθυστερήσεις ετών, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει τελικά γνωστό πόσοι επιτέλους από τους 207.000 καταναλωτές της ΔΕΗ που δηλώνουν ως επάγγελμα αγρότες δικαιούνται πράγματι το φθηνότερο κατά 40% συγκριτικά με το οικιακό, αγροτικό τιμολόγιο.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, όσοι αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις της και δεν απαντήσουν εντός προθεσμίας, τότε εκείνη θα σταματήσει να τους χρεώνει με αγροτικό και οι επόμενοι λογαριασμοί τους θα είναι υπολογισμένοι με το κανονικό τιμολόγιο.

Οπως και να έχει, αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο πραγματικός αριθμός δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου είναι αρκετά μικρότερος από τις 207.000 συνολικά παροχές που εμφανίζονται σήμερα πανελλαδικά.

Υπάρχει όμως και άλλο ένα φλέγον ζήτημα. Πως μέσω του μνημονίου έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα, όχι μόνο για τους "μαϊμού" αλλά και για τους πραγματικούς αγρότες.

Το μνημόνιο ως γνωστό μιλά ρητά για τη κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων (τα άλλα τιμολόγια να επιδοτούν τα χαμηλότερα όπως τα αγροτικά) και την αντικατάστασή τους με κοστοβαρή σε όλες τις κατηγορίες.

Η υποχρέωση προσαρμογής στο καθεστώς των κοστοβαρών τιμολογίων δεν είναι τωρινή. Αποτελεί υποχρέωση που περιλαμβανόταν και στα προηγούμενα μνημόνια. Κάθε φορά αφορούσε και διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών. Η τελευταία προσαρμογή έγινε τον Αύγουστο του 2014, και αφορούσε τις επιδοτήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις (μέχρι 800 κιλοβατώρες), δίνοντας έτσι τέλος σε ένα μοντέλο που επιδοτούσε στρεβλά επί χρόνια τα εξοχικά. Τα τελευταία ακριβώς επειδή κατοικούνται για λίγους μήνες το χρόνο, έχουν και μικρές καταναλώσεις, και έτσι υπάγονταν επί χρόνια στην κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες απολαμβάνοντας εξαιρετικά χαμηλά τιμολόγια.

Κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων

Για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων η χώρα έχει λάβει παράταση από την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2015. Το επιχείρημα για τη παράταση ήταν πως η ελληνική πολιτεία δεν… γνώριζε επακριβώς τον αριθμό των καταναλωτών που κάνει χρήση του φθηνού αγροτικού τιμολογίου και οι οποίοι είναι πράγματι αγρότες.

Ο λόγος, ότι κανείς μέχρι τότε δεν είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε έλεγχο και καταγραφή, πράγμα που αποφάσισε να ξεκινήσει από πέρυσι η ΔΕΗ με καθυστέρηση, και υπό τις αφόρητες πιέσεις των εταίρων για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Ένα επίσης επί χρόνια επιχείρημα για την παράταση αυτής της κατάστασης ήταν η εγκατάσταση "έξυπνων μετρητών" για να μπορεί να κοστολογείται η ενέργεια σε ωριαία βάση, κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να πετυχαίνουν χαμηλότερες τιμές προσαρμόζοντας τις καταναλώσεις τους σε ώρες χαμηλής ζήτησης.

Ο εν λόγω πιλοτικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για 180.000 μετρητές, ξεκίνησε το 2013 και μετά από παρατάσεις επί παρατάσεων, τον Οκτώβριο υπέβαλαν τις προσφορές τους τρία σχήματα.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου