.

Αντιπαράθεση παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχάνων

Σε ευθεία αντιπαράθεση ήλθαν χθες οι εκπρόσωποι των παραγωγών ΑΠΕ με την ενεργοβόρο βιομηχανία, όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσε τους φορείς για τη «διακοψιμότητα», το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση των μεγάλων βιομηχανιών, όποτε κρίνει αναγκαίο έναντι ενός ανταλλάγματος.

Το πρόβλημα συνίσταται στο κόστος, γύρω στα 48 εκατ. ευρώ, το οποίο επιμερίζονται όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού αλλά βαρύνει κυρίως τις ΑΠΕ επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να το μετακυλίσουν, λόγω των εγγυημένων τιμών. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού θα υπάρξει διαβάθμιση του συντελεστή, ενός τέλους επί του τζίρου, ανά κατηγορία ΑΠΕ, με τα φωτοβολταϊκά να επιβαρύνονται περισσότερο, εξαιρουμένων των οικιακών που απαλλάσσονται.
Στο θέμα των ΑΔΙ ο υπουργός ενημέρωσε ότι το νέο μοντέλο θα προβλέπει διαγωνισμούς για την αναγκαία ισχύ, ενώ τον Δεκέμβριο μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος Μηχανισμός Ανάκτησης του Μεταβλητού Κόστους. Πρόκειται για παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά, που προβλέπονται από το 3ο Μνημόνιο.

imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου