.

Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στη ΔΕΗ;

Όλο και πιο έντονες γίνονται εκ νέου οι αναφορές της διοίκησης της ΔΕΗ στο μείζον θέμα των ανεξόφλητων οφειλών, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες νέο σαφάρι κυρίως μεγαλοοφειλετών αλλά και καινούριο γύρο αποκοπών μετρητών. Η νέα κινητοποίηση της εταιρείας αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις και αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου Μανόλη Παναγιωτάκη μόνο τυχαίες δεν είναι.


Προ ημερών έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ περιλαμβάνεται μεταξύ των οφειλετών προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αν και όπως αναφέρθηκε από πλευράς ΔΕΠΑ, αιτία για την οφειλή είναι ο διαφορετικός υπολογισμός που γίνεται στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress ωστόσο, το ύψος της οφειλής είναι τέτοιο που δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια διαφορετική … ανάγνωση των όρων της σύμβασης. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οφειλή ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ.

Το θέμα της οφειλής της ΔΕΗ προς τη ΔΕΠΑ, δεν είναι άσχετο με τις προχθεσινές επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της ΔΕΚΟ δύο φορές στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εισπραξιμότητας, κάνοντας μάλιστα για «κυρίαρχο ζήτημα που προσλαμβάνει στρατηγικές διαστάσεις» για τη ΔΕΗ.

Πληροφορίες λοιπόν που φτάνουν όχι μόνο από τη ΔΕΠΑ αλλά και από άλλα «μέτωπα» προμηθευτών ή συναλλασσομένων με τη ΔΕΗ, δείχνουν ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές κάνοντας γενικότερο «κράτει» σε δαπάνες και πληρωμές.

Οι ίδιες πληροφορίες αποδίδουν την εικόνα που δημιουργείται να αντικατοπτρίζει τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ταμείο της επιχείρησης, η οποία μετρά πλέον 4 χρόνια μετά την πρώτη εκτίναξη των ανεξόφλητων οφειλών πάνω από το 1 δις ευρώ, ενώ ήδη τον τελευταίο χρόνο, οι οφειλές αυτές παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2 δις.

Ο κ. Παναγιωτάκης προχθές ήταν σαφής αναδεικνύοντας ως μείζονα προτεραιότητα για την εταιρεία τη μείωση των οφειλών προς την επιχείρηση, την αύξηση της εισπραξιμότητας και την καταπολέμηση των ρευματοκλοπών. Ο ίδιος έκανε λόγο για αξία που χάνεται για την επιχείρηση που φτάνει πλέον σε πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίων.

Σημειώνεται ότι και στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για το γ τρίμηνο που ανακοινώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, η εταιρεία προχώρησε σε πρωτοφανή αύξηση των προβλέψεών της κατά 304,9 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το τρίμηνο για τη ΔΕΚΟ να οδηγηθεί σε ζημιές.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου