.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με ΓΕΝΟΠ και Κατρούγκαλο για ασφαλιστικό ΔΕΗ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19-1-2016 η συνάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληγεγγύης Γ. Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό.


Στη συνάντηση εκτός από τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη και το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συμμετείχαν, επίσης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΣ/ΔΕΗ Θανάσης Τριανταφυλλίδης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έθεσε τα ζητήματα όπως ακριβώς εξειδικεύτηκαν στη σύσκεψη των φορέων στην Περιφέρεια με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις από τον Υπουργό ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο Υπουργός αναγνώρισε πλήρως την αναγκαιότητα της περαιτέρω εξειδίκευσης των ρυθμίσεων, οι οποίες θα καλύψουν τις νομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στους ασφαλισμένους του Ομίλου ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:
- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του τις πολύ μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
- Όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα (όρια ηλικίας & χρόνια ασφάλισης) και δεν αποχώρησαν από την εργασία τους, ο υπολογισμός της σύνταξης πρέπει να γίνεται με το ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.
- Τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους είναι ενταγμένοι στο καθεστώς ΒΑΕ & ΥΒΑΕ πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογα και με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε η προσδοκώμενη σύνταξη να είναι ίση με αυτήν που προκύπτει από τον ανώτερο συντελεστή αναπλήρωσης που θα προβλέπει το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την πλήρη διατύπωση των ως άνω προτάσεων στο Σχέδιο Νόμου συμφωνώντας/υιοθετώντας το δίκαιο των προτάσεών μας.

Ωστόσο σε ανοιχτή διαφωνία παραμένουν:
- Η ενσωμάτωση – ενοποίηση στον ΕΦΚΑ του Ασφαλιστικού μας Φορέα χωρίς την οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια όπως σαφώς αυτή προβλέπεται από τους νόμους 3655/08 & 3863/10 αντίστοιχα.
- Η διαφαινόμενη κατάργηση του Κλάδου Πρόνοιας για την οποία ως γνωστόν καταβάλλονται εισφορές ΜΟΝΟ από τους εργαζόμενους θέτουν εν αμφιβόλω την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος.
- Το ποσό της προσωπικής διαφοράς που θα συνεχίζει να καταβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους θα δημιουργήσει τεράστια ανισότητα μεταξύ παλαιών και νέων, ενώ η προοπτική ισοσκελισμού των συντάξεων σε βάθος δεκαετίας όπως υποστηρίζει ο Υπουργός μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους με δεδομένο ότι σε όσους υπάγονται στα ΥΒΑΕ διαφέρει το προσδόκιμο ζωής.

Εν κατακλείδι:
Η συνάντηση κατέγραψε τις προθέσεις του Υπουργού και ταυτόχρονα την αξία της πρωτοβουλίας των φορέων παρότι βέβαια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα από τις αρνητικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο του ασφαλιστικού.
Οι φορείς της Περιφέρειας, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η ΠΟΣ/ΔΕΗ θα παρακολουθούν από κοντά όλες τις διεργασίες και ανάλογα θα παρεμβαίνουν.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου