.

Ο χρηματιστηριακός Αρμαγεδδών τροχοπέδη και για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας

Με το χρηματιστήριο να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον πάτο του 2012, όταν ο κίνδυνος του Grexit οδηγούσε σε μαζικές πωλήσεις και αποχωρήσεις επενδυτών από την ελληνική αγορά, ο κλάδος της ενέργειας φαίνεται να εισέρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατάσταση που επικρατεί στο βασικό παίκτη της αγοράς, τη ΔΕΗ, η οποία σηκώνει στους ώμους της το βαρύ φορτίο των ανεξόφλητων οφειλών άνω των 2 δις ευρώ, αποτέλεσμα της αδυναμίας των πελατών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά και των υποτονικών επιδόσεων της ίδιας της εταιρείας στο κομμάτι της εισπραξιμότητας.

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από όλους τους αναλυτές αλλά και από τους οίκους αξιολόγησης, ο οποίοι διαχρονικά ταυτίζουν τις αξιολογήσεις τους για τη ΔΕΗ με τις προοπτικές αλλά και τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία συνολικά.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν πίσω από το μαζικό ξεπούλημα στο χρηματιστήριο να βρίσκονται ισχυρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που είχαν ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τότε είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι το λιγότερο … γκρίζα.

Βεβαίως το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και η αναζωπύρωση των αμφιβολιών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα άμεσα πλάνα για την ίδια τη ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ. Έτσι για παράδειγμα το κυβερνητικό σχέδιο για κρατικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ και πώληση μεριδίου της σε στρατηγικό επενδυτή με παράλληλο placement στο χρηματιστήριο καθίσταται με τις τρέχουσες αξίες ανέφικτο. Ενδεικτική των αρνητικών εξελίξεων είναι η αποτίμηση της συνολικής αξίας της ΔΕΗ στο ταμπλό του ΧΑ, η οποία έπεσε κάτω από τα 650 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο η επένδυση της Πτολεμαΐδας έχει προϋπολογισμό 1,4 δις, ενώ η αξία της επένδυσης νέας μονάδας που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Μεγαλόπολη ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Και βέβαια είναι σαφές ότι σε αυτό το αρνητικό κλίμα, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθεια της ΔΕΗ να προσελκύσει συνεταίρους στα περίφημα joint ventures που προωθεί η διοίκηση Παναγιωτάκη, σε μια προσπάθεια να δώσει μια πιο ήπια λύση στο καυτό πρόβλημα του μονοπωλίου της εταιρείας στους λιγνίτες και τα νερά, αντλώντας ταυτόχρονα ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Εκτός όμως από την αγορά του ηλεκτρισμού, η κατάσταση στο χρηματιστήριο καθιστά μη υλοποιήσιμα και άλλα σχέδια που άπτονται του ευρύτερου ενεργειακού τομέα και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Για παράδειγμα, ένα από τα project που με ομαλό οικονομικό κλίμα θα εμφάνιζε εξαιρετικό ενδιαφέρον για την αγορά, είναι η προοπτική εισαγωγής στο χρηματιστήριο της εταιρείας αερίου, η οποία θυμίζουμε έχει στα σκαριά σημαντικά επενδυτικά σχέδια τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και για την γεωγραφική επέκταση και την είσοδο νέων τεχνολογιών στην αγορά του φυσικού αερίου. Βεβαίως με το χρηματιστήριο σε αυτήν την κατάσταση η συζήτηση καθίσταται άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου