.

ΔΕΗ: Δημοπρατεί συνοδευτικά έργα 30 εκατ. στην «Πτολεμαΐδα 5»

Την κατασκευή των κύριων συμπληρωματικών έργων για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προωθεί η ΔΕΗ. Προκήρυξε διαγωνισμό για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων και ανέθεσε στον ΑΔΜΗΕ τη γραμμή μεταφοράς αξίας 3,5 εκατομμυρίων.
Διεθνή διαγωνισμό για έργο που σχετίζεται με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προκήρυξε η ΔΕΗ. Πρόκειται για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) κλειστού τύπου, το οποίο θα κατασκευαστεί δίπλα στη μονάδα για τη διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο, με προϋπολογισμό περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την ίδια τη ΔEΗ. Ωστόσο, η επιχείρηση θα δεχτεί προτάσεις για χρηματοδότησή του από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στις προσφορές, τις οποίες και θα αξιολογήσει.

Η τεχνολογία που έχει επιλέξει η ΔEΗ είναι αυτή που χρησιμοποιείται σε παρόμοιες σύγχρονες εγκαταστάσεις, δηλαδή κλειστού τύπου με μόνωση αερίου. Επιπλέον ο κατασκευαστής θα εγγυάται ότι δεν θα απαιτείται καμία συμπλήρωση αερίου σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ετών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΔEΗ, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί, θα έχει χρονικό περιθώριο οκτώ μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης, για την ολοκλήρωση της μελέτης αδειοδότησης του έργου, τη διαδικασία της οποίας θα αναλάβει η ΔEΗ. Για το καθαρά κατασκευαστικό μέρος, προβλέπεται χρόνος ολοκλήρωσης 17 μηνών από την έκδοση της άδειας δόμησης.

Το ΚΥΤ της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 είναι το μεγαλύτερο συνοδευτικό έργο που αφορά στη συγκεκριμένη επένδυση της ΔEΗ, η ολοκλήρωση της οποίας θα επιτρέψει στην επιχείρηση να συνεχίσει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη της περιοχής.

Εκτός από αυτό το έργο, το Δ.Σ. της ΔEΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε συμφωνία (Service Level Agreement) με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς-ΑΔΜΗΕ για την ανάθεση κατασκευής της γραμμής μεταφοράς που θα συνδέει το ΚΥΤ με το δίκτυο. Με βάση τη συμφωνία, η ΔEΗ θα καταβάλει στον ΑΔΜΗΕ τίμημα 3,55 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα παραμείνει σταθερό και δεν θα υπόκειται σε αναθεώρηση.

Σημειώνεται ότι η επένδυση της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 66 μεγαβάτ, έχει συμβατικό τίμημα 1,4 δισ. ευρώ. Επικεφαλής της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο είναι η ελληνική ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει ήδη εγκατασταθεί στο εργοτάξιο διαμορφώνοντας τους χώρους όπου θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα.

Πηγη: euro2day.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου