.

Ανοιχτή η κυβέρνηση για τη διάθεση ποσοστού έως 33% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη

Αν και οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής, καμία σημαντική πρόοδος δεν φαίνεται να σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μεταξύ θεσμών και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και για τα μέσα που θα οδηγήσουν στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά σε ποσοστό 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020, όπως προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, αυτό που μένει να κριθεί είναι εάν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο που η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο ως ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης ή θα επανέλθει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης και μάλιστα σε ποσοστό 100% έναντι του αρχικού για 66%.


Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν δεσμευθεί μέσω της συμφωνίας του Δεκεμβρίου να προσλάβουν ανεξάρτητους συμβούλους για να διερευνήσουν την εφαρμοστικότητα του σχεδίου, έργο που ανατέθηκε στις εταιρείες Lazard, ΣΟΛ και Norton Rose που τρέχουν από τον Ιανουάριο την οικονομικοτεχνική μελέτη του σχεδίου και την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και το σύνολο των νομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν για την πλήρη απόσχισή του από τη ΔΕΗ. Οι σύμβουλοι αναμένονταν να παρουσιάσουν την προηγούμενη Πέμπτη στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά μια προμελέτη για την εφαρμογή του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, μεταφοράς του σε εταιρεία του Δημοσίου και στη συνέχεια διάθεση ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή και 29% στο χρηματιστήριο, όπως προβλέπει η συμφωνία του Δεκεμβρίου. Η παρουσίαση αυτή δεν έγινε τελικά και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει αύριο ή το αργότερο την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αισιοδοξία

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, εμφανίζονται αισιόδοξα για την εφαρμογή του σχεδίου καθώς, όπως μεταφέρουν, τα μέχρι τώρα στοιχεία της μελέτης των συμβούλων δείχνουν ότι «είναι λειτουργικό και υλοποιήσιμο ακόμη και με τις δυσμενέστερες παραδοχές». Τα ίδια στελέχη παραδέχονται, πάντως, ότι υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Η ελληνική πλευρά φέρεται να επιδιώκει σε αυτή τη φάση μια προμελέτη για την εφαρμογή του σχεδίου από τους συμβούλους, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι επαρκές βήμα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στο να δεχθεί αύξηση του ποσοστού που θα διατεθεί σε ιδιώτη από το 20% μέχρι και στο 33% και αντίστοιχη μείωση του ποσοστού (29%) που θα διατεθεί στο χρηματιστήριο. Στο θέμα του μάνατζμεντ θα υπάρχει σταθερή πλειοψηφία του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται κοινή συναινέσει με τον στρατηγικό επενδυτή, όπως και από κοινού θα λαμβάνονται οι στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ, προτείνεται η λογιστική εγγραφή του τιμήματος που θα έχει να λαμβάνει από το Δημόσιο, όταν θα παραχωρηθεί το 20% και 29% αντίστοιχα σε τρίτους.

Κάτι αντίστοιχο, θυμίζουν αρμόδιοι παράγοντες έγινε στην περίπτωση της ρύθμισης του ασφαλιστικού της ΔΕΗ (νόμος Βενιζέλου).

Το δεύτερο ενεργειακό προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του προγράμματος αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Το εργαλείο που έχει συμφωνηθεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι δημοπρασίες ισχύος (nome). Οι δύο πλευρές δεν έχουν οριστικοποιήσει το τελικό σχέδιο, κρίσιμη παράμετρο του οποίου αποτελεί η τιμή εκκίνησης, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία του.

Υπό αυτή την έννοια και δεδομένου ότι το αρχικό σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» ή πώληση μονάδων παραμένει πάντα στο τραπέζι στην περίπτωση που τα nome κριθούν αναποτελεσματικά, η κυβέρνηση παρουσίασε στους θεσμούς μία συνολικότερη πρόταση ανασύνταξης της αγοράς που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου