.

Έκθεση για τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας από τη ΔΕΗ

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου θα τελεστούν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης "Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980-2015. Διάσωση - Έρευνα - Εκπαίδευση" και της αφιερωματικής "Η ΔΕΗ και η ιστορία της" στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου στο Κτήριο "Τ".
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά, η ΔΕΗ ανοίγει στο ευρύτερο κοινό ένα από τα εμβληματικά βιομηχανικά μνημεία της, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Νέου Φαλήρου, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1986.

Η ΔΕΗ συνεργάστηκε με τα Ελληνικά Τμήματα του TICCIH (Τhe International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage) και του ICOMOS και, στο πλαίσιο του European Industrial and Technical Heritage Year 2015, παρουσιάζουν μία αναδρομή στην πορεία ανακάλυψης, τεκμηρίωσης, διάσωσης, επανάχρησης και αναβίωσης των νεότερων καταλοίπων του τεχνικού μας πολιτισμού.
Η έκθεση, που συνδιοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μας ταξιδεύει από την Ερμούπολη, τη Μυτιλήνη, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά, στο Λαύριο και στη Δραπετσώνα. Προβάλλει τις συστηματικές προσπάθειες διάσωσης και επανάχρησης με τη δημιουργία βιομηχανικών μουσείων, ενώ σηματοδοτεί τις εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες για την προβιομηχανική κληρονομιά, τον ιστορικό βιομηχανικό εξοπλισμό, τα ορυχεία, αλλά και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τους φάρους, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Όπως τονίζουν οι επιμελητές της έκθεσης Μαρία Μαυροειδή (Ιστορικός-Βιομηχανική Αρχαιολόγος, Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ) και Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής Kαθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος TICCIH - Ελληνικό Τμήμα), "σήμερα, 35 χρόνια αργότερα, μπορούμε να καταθέσουμε μέσα από αυτήν την επιστροφή στο παρελθόν συσσωρευμένη γνώση, ελλείμματα, αλλά και μία κατάκτηση: η αναγνώριση της βιομηχανικής κληρονομιάς ως αναπόσπαστο κομμάτι του ιστορικού και του πολιτιστικού μας φορτίου έχει ξεπεράσει το στενό πλαίσιο των "ειδικών” και εγγράφεται σταδιακά στη συνείδηση ευρύτερων ομάδων".
Παράλληλα, το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ παρουσιάζει τους κομβικούς σταθμούς της ιστορίας της ΔΕΗ, ενώ εστιάζει στο πρώτο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Νέου Φαλήρου. Άνθρωποι, κτήρια, μηχανές, σιωπηλοί και συνάμα ανεκτίμητοι μάρτυρες της ιστορίας της βιομηχανίας αφηγούνται διαδρομές που μας πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, στην αυγή του 20ού αιώνα, αναπλάθοντας ιστορίες, ανακαλώντας μνήμες, ανασυνθέτοντας ένα κοντινό μας παρελθόν που προσβλέπει στο σήμερα και στο αύριο…

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980-2015. Διάσωση - Έρευνα - Εκπαίδευση»

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: Μαρία Μαυροειδή και Νίκος Μπελαβίλας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Η ΔΕΗ και η ιστορία της»

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: Μαρία Μαυροειδή και Γεωργία Μ. Πανσεληνά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 21 Μαρτίου έως 31 Μαΐου 2016

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 13.00

ΑΗΣ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ: Σολωμού και Δημ. Φαληρέως 1, Νέο Φάληρο

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου