.

Στο μικροσκόπιο η αγορά ενέργειας της Ελλάδας

Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές) για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα μας, τόσο προς τους δανειστές μέσω του μνημονίου, όσο και προς την Κομισιόν στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης, θα «επιθεωρήσει» κατά την αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα ο αρμόδιος Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Οδηγός για την «αξιολόγηση Σέφκοβιτς» αποτελεί η έκθεση προόδου για την Ενεργειακή Ένωση που εξέδωσε η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκθεση εντόπιζε μεταξύ άλλων σοβαρά ζητήματα υψηλής συγκέντρωσης της αγοράς στην ηλεκτρισμού, υπογραμμίζοντας την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και την έλλειψη πεδίου για ισότιμο ανταγωνισμό, ενώ γινόταν ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία για παραχώρηση μεριδίου της ΔΕΗ σε τρίτους παίκτες σε ποσοστό 25% βραχυπρόθεσμα και 50% μέχρι το 2020.
Στην ίδια έκθεση η Κομισιόν υπογράμμιζε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν στην εκχώρηση μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά του ρεύματος.
Σημείωνε επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν και σε σχέση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την υποστελέχωση αλλά και τους ελλιπείς πόρους της Ανεξάρτητης Αρχής που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εποπτεία της απελευθέρωσης της αγοράς.
Στην αγορά του αερίου «αγκάθι» για την Κομισιόν αποτελεί η κυρίαρχη θέση της ΔΕΠΑ παρά τα βήματα που έχουν γίνει στο δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς μέχρι το 2018.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή Ένωση έθιγε και άλλα ζητήματα όπως οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου ή η ανυπαρξία κινητικότητας στην αλλαγή προμηθευτή στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και στα βήματα που έχουν γίνει για τη σταδιακή εξάλειψη των «σταυροειδών» επιδοτήσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών ρεύματος.
Υψηλή φορολογία της ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και οι στόχοι για τις ΑΠΕ, αποτελούν θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην επίσκεψη του κ. Σέφκοβιτς.
Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση του Επιτρόπου για το θέμα της υψηλής ενεργειακής φορολογίας, η οποία απέχει πολύ από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους επιβαρύνοντας σημαντικά τα ενεργειακά κόστη.

news247.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου