.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

Σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που θα ενισχύει ιδιωτικές επενδύσεις σε κατοικίες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το νέο πρόγραμμα θα επιδιωχθεί να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό, θα λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του κτιρίου, την έκταση των παρεμβάσεων και την κλιματική ζώνη, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν σε αυτό και οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος αλλά έχουν «σκοντάψει» στην έλλειψη κονδυλίων.

Παράλληλα, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου για τις επενδύσεις που θα ενταχθούν στο «πακέτο Γιούνκερ» στο οποίο περιλαμβάνονται κυρίως έργα ΑΠΕ και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, προωθούνται για χρηματοδότηση από το εν λόγω «πακέτο» η κατασκευή ανεμογεννητριών και υβριδικών έργων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και μικρών υδροηλεκτρικών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Στο κομμάτι του φυσικού αερίου, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης υγροποιημένου αερίου.

Επιπλέον στο ΕΣΠΑ εντάσσονται μεγάλα έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και η αναβάθμιση του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, ενώ το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται κίνητρα για συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από βιομάζα για θέρμανση χώρων και βιομηχανικές διεργασίες.

Στόχος των επενδύσεων, όπως δήλωσε ο κ. Βερροιόπουλος, είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και η υποστήριξη της ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου