.

Τζιτζικώστας: Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη και Γιαννιτσά συνδέονται με το δίκτυο αερίου

Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη και Γιαννιτσά είναι οι πέντε πρώτες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας που θα συνδεθούν με το δίκτυο του φυσικού αερίου, στην επέκταση που σχεδιάζεται εκτός Θεσσαλονίκης και Αθηνών, με τα έργα να ξεκινούν στις αρχές του 2017.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας οι Σέρρες εντάσσονται στην πρώτη φάση επέκτασης του δικτύου εκτός Θεσσαλονίκης και τα έργα για τη σύνδεση της πόλης με το φυσικό αέριο αναμένεται να ξεκινήσουν στιςαρχές του 2017.

«Προτεραιότητά μας στο νέο ΕΣΠΑ είναι η επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε κάνει ως διοίκηση της ΠΚΜ τέσσερις συναντήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο και άλλες δυο στην Περιφέρεια, όπου προγραμματίζουμε και τα έργα και τους απαιτούμενους πόρους μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για τη χρηματοδότηση της επέκτασης.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη ΔΕΠΑ, αλλά και με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μας καταθέσουν μελέτη κόστους – οφέλους ώστε το δίκτυο του φυσικού αερίου να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι θα γνωρίζουμε το συνολικό ποσό που απαιτείται να δεσμεύσουμε για να ενταχθούν τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ και να αρχίσει η κατασκευή τους. Η χρηματοδότηση της σύνδεσης των αστικών κέντρων με το δίκτυο του φυσικού αερίου θα είναι μικτή, τόσο από το ΣΕΣ 2014 – 2020, όσο κι από τη ΔΕΠΑ.

Σε πρώτη φάση θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Βέροια, η Κατερίνη και τα Γιαννιτσά. Σε επίπεδο χώρας μάλιστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες τρεις Περιφέρειες, τα αστικά κέντρα των οποίων (εκτός Θεσσαλονίκης και Αθηνών) θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Υπολογίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών στις πρώτες πόλεις θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους με συνολικό προϋπολογισμό που θα δαπανήσει η ΠΚΜ άνω των 20 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό υλοποιούμε άλλη μια προεκλογική μας δέσμευση προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου