.

Gazprom, Edison, Israel Corp και Aμερικανοί για ΔΕΗ

Προβάλλοντας το πλάνο συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, συνεχίζει η κυβέρνηση να "αποκρούει" την αξίωση των δανειστών για πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΚΟ αλλά και παραχώρηση του 40% του παραγωγικού της δυναμικού σε τρίτους παίκτες. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν χθες να παρουσιάσουν μια εικόνα υψηλών προσδοκιών για το εγχείρημα, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχει – σε πολύ αρχικό στάδιο – σοβαρό ενδιαφέρον από μια σειρά από διεθνείς εταιρείες, από Ιταλία, Ρωσία, Ισραήλ και ΗΠΑ που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα των joint ventures με τη ΔΕΗ.

Μια εξ αυτών των εταιρειών φέρεται να είναι η ιταλική Edison, συνεταίρος των ΕΛΠΕ στην εταιρεία Elpedison, που πράγματι είχε υπό όρους χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσα μια τέτοια προοπτική. Βεβαίως η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου και υπευθύνου για τα ρυθμιστικά θέματα της ιταλικής – υπό γαλλικό έλεγχο (EDF) – εταιρείας, αφορούσε πρωτίστως ένα άλλο ζήτημα την εκκρεμότητα με το μηχανισμό ΑΔΙ, που επί μήνες βρίσκεται στο ψυγείο από την κυβέρνηση, που καθυστερεί να εφαρμόσει τη σχετική υποχρέωση.

Και εάν στην περίπτωση της Edison έχουμε κάτι πιο απτό, στην περίπτωση της Gazprom, το ενδιαφέρον στο οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση, αφορά σε σκέψεις να "κεφαλαιοποιηθεί" ένα παλιό χρέος που οι Ρώσοι με κάθε ευκαιρία "φουσκώνουν" σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη από την πρώτη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου. Η πρόταση αφορά στην απευθείας παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης σε αντικατάσταση των υδροηλεκτρικών της Συκιάς και του Πευκόφυτου, που μπορεί να συνδυαστεί με ευρύτερη δραστηριοποίηση στην αγορά του ηλεκτρισμού. Το σχέδιο αυτό πάντως εμφανίζει αρκετά πρακτικά και όχι μόνο προβλήματα.

Το ισραηλινό ενδιαφέρον, που κατά εκτιμήσεις προέρχεται από την αντίστοιχη κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας Israel Corp, εικάζεται ότι είναι μάλλον αρκετά πρόωρο και συνδέεται με τη συμμετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας στην περίφημη ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου Ελλάδας Euroasia Interconnector. Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο έργο που όμως θεωρείται στην παρούσα φάση ανώριμο, αφού συνδέεται με τη ανάπτυξη των κοιτασμάτων αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για αμερικανικό ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής, αμερικανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μόνο για να εξάγουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, χωρίς μάλιστα να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη υποδομών. Βεβαίως να θυμίσουμε ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα είχε αναπτυχθεί τον περασμένο αιώνα από αμερικανικές εταιρείες (Power, Ebasco). Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν με καθαρά εμπορικά και οικονομικά κριτήρια σε αγορές που θεωρούν ενδιαφέρουσες.

Αγοράζουν χρόνο και για ΑΔΜΗΕ

Για το άλλο μεγάλο θέμα της αγοράς ηλεκτρισμού τη θυγατρική δικτύων της ΔΕΗ, η χθεσινή συμφωνία με τους δανειστές για τον οδικό χάρτη απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, δε φαίνεται να κλείνει οριστικά το παράθυρο της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Και αυτό διότι όπως όλα δείχνουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας για την αξιολόγηση θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το πλάνο της ελληνικής κυβέρνησης δεν προχωρά τότε η εναλλακτική θα είναι η πώληση του 100%, κάτι που άλλωστε προβλεπόταν και στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Και βέβαια ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε χθες περιλαμβάνει ένα σφιχτό έως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα μέχρι τέλος του έτους. Γιαυτό άλλωστε η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταθέσει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της θυγατρικής της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου για το 2017, κάτι που κατά τα φαινόμενα δεν έγινε δεκτό από τους δανειστές.

Η κρίσιμη ημερομηνία πλέον είναι ο Οκτώβριος όταν και θα αποφασιστεί εάν το σχέδιο είναι εφαρμόσιμο ή υπάρχουν προβλήματα που θα θέσουν σε εφαρμογή το planb…

Πηγη: Capital.gr [του Χ. Φλουδόπουλου]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου