.

ΔΕΗ: Στα 2,7 δισ. η νέα έκρηξη των ανεξόφλητων οφειλών

Επιδεινώνεται διαρκώς η θέση της ΔΕΗ, η οποία παρακολουθεί το  νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, δηλαδή την αδυναμία της να εισπράξει τα ποσά που της οφείλουν πελάτες της, να εξελίσσεται σε γάγγραινα.
Στο περιθώριο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου , μέσω του οποίου μπήκε στην τελική ευθεία ο πλήρης διαχωρισμός της ΔΕΗ από τη θυγατρική της ΑΔΜΗΕ, παρουσιάστηκαν  αποκαλυπτικά στοιχεία για την πορεία των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συνδικαλιστική οργάνωση, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ,  η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου, "οι ανείσπρακτες οφειλές με ευθύνη της Διοίκησης,  αυξήθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ" παρά το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας και την κυβέρνηση.

Με βάση τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, στα τέλη του 2015 οι ανεξόφλητες οφειλές ήταν 2,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες "τα ανεξόφλητα"στα τέλη Μαρτίου είχαν σκαρφαλώσει στα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο και το Μάιο, δηλαδή τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου προγράμματος διακανονισμών, είχαμε νέα κλιμάκωση των ανεξόφλητων οφειλών κατά 200 εκατ. ευρώ (8% σε λιγότερο από δύο μήνες).

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι στις 29 Μαρτίου η εταιρεία ενέκρινε ένα νέο ευνοϊκό πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, σύμφωνα με το οποίο οι πελάτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους χωρίς προκαταβολή σε 36 μηνιαίες δόσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, ωστόσο, το πρόγραμμα δεν πέτυχε το βασικό του στόχο δηλαδή να περιορίσει την αιμορραγία της εταιρείας, η οποία θυμίζουμε εμφανίζει κύκλο εργασιών 5,8 δισ. ευρώ και υποχρεώσεις 4,8 δισ..

"Δυστυχώς με τις επιλογές της κυβέρνησης και της διοίκησης οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ", ανέφερε μιλώντας στη βουλή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι με δεδομένη την εικόνα των μεγεθών της εταιρείας αλλά και με τις προωθούμενες αλλαγές (απόσχιση ΑΔΜΗΕ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ σε χαμηλές τιμές κάτω από το πλήρες κόστος) "σε λίγο θα παρακαλάμε η ΔΕΗ να είχε πουληθεί".

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2015 είχε χαρακτηρίσει το πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών ως στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημαντική αύξηση στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών Χαμηλής και Μέσης Τάσης (κατά € 472 εκατ. στα € 781 εκατ. το 2015 έναντι € 309 εκατ. το 2014) ήταν εκείνη που οδήγησε τα αποτελέσματα της εταιρείας να είναι ζημιογόνα για την περυσινή χρήση. 

Πηγη: capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου