.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες

Η έκθεση των ανθρώπων σε αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα τους, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνό τους, ιδίως αν πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Μια άλλη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα επιταχύνει τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, ενώ μια τρίτη μελέτη δείχνει ότι η έκθεση της εγκύου σε ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο να γεννήσει νεκρό μωρό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Βίκτορ Νόβακ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού "Journal of Clinical Epidemiology and Metabolism" της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.100 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, όπου -λόγω της γειτνίασης με ερημοποιημένη ζώνη- υπάρχει εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση με μικροσωματίδια. Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα ρύπανσης με βάση δορυφορικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις, με τις αναλύσεις αίματος των εν λόγω ατόμων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήσαν καπνιστές ή είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιοπάθεια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στη ρύπανση του αέρα για ένα περίπου τρίμηνο, τόσο υψηλότερα ήσαν τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και τόσο χειρότερο το «προφίλ» της χοληστερόλης (μείωση της «καλής» ή HDL και αύξηση της «κακής» ή LDL), ενώ αυξημένα ήσαν και τα τριγλυκερίδια (λιπίδια).

«Μολονότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σχετικά μικρές μεταβολές στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, η συνεχής έκθεση στη ρύπανση και ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται, αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο Νόβακ. Ο κίνδυνος αυτός, όπως διαπιστώθηκε, είναι μεγαλύτερος για τους διαβητικούς, εκτός εκείνων που παίρνουν άλλα φάρμακα πλην ινσουλίνης.

Εξάλλου μια άλλη μεγάλη δεκαετής αμερικανική επιδημιολογική έρευνα (MESA Air), με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Κάουφμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα ενισχύει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Όπως αποκαλύφθηκε, όσοι ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), οξείδια του αζώτου ή αιθάλη και συνεπώς υφίστανται μακρόχρονη έκθεση σε αυτήν, συσσωρεύουν στις αρτηρίες τους δυνητικά επικίνδυνες εναποθέσεις ασβεστίου (πλάκες) πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με όσους μένουν σε μέρη με μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υπολογίσθηκε ότι για κάθε πέντε μικρογραμμάρια υψηλότερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) ανά κυβικό μέτρο αέρα ή για κάθε 35 μέρη ανά δισεκατομμύριο υψηλότερη συγκέντρωση οξειδίων αζώτου, αυξάνεται κατά 20% ο ρυθμός σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες.

Τέλος, μια αξιολόγηση 13 προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούνι Τζαάκολα της Ιατρικής Σχολής του φιλανδικού Πανεπιστημίου της Όουλου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Medicine", δείχνει ότι η έκθεση της εγκύου -ιδίως κατά το τρίιτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης- σε ρύπανση της ατμόσφαιρας από εξατμίσεις αυτοκινήτων, εκπομπές βιομηχανικών αερίων κ.α. αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί νεκρό το μωρό μετά την 24η εβδομάδα της κύησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου