.

Τα σενάρια για το μπλεγμένο κουβάρι των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων


Σε εικασίες παρά σε αυτό καθ' εαυτό το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο βασίζονται οι εκτιμήσεις για την τύχη των κρατικών επιχειρήσεων στην ενέργεια, τόσο αυτών που θα μεταβιβαστούν στο νέο υπερ-Ταμείο για να αξιοποιηθούν δίχως να πωληθούν άμεσα, όσο και εκείνων που θα αποκρατικοποιηθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα, μια από τις "γκρίζες ζώνες" του πολυνομοσχεδίου είναι ακριβώς το εύρος των συμμετοχών που θα εισφερθούν στην Εταιρεία Συμμετοχών του Δημοσίου, τη μία από τις τέσσερις θυγατρικές του υπερ-Ταμείου, το οποίο οι βουλευτές ναι μεν ψήφισαν δίχως ωστόσο να ξέρουν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Επίσης μυστικό κράτησε η κυβέρνηση και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ, (Asset Development Fund-ADP), το οποίο και αγνοείται, παρά τις επίμονες ερωτήσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Το μόνο που μπορεί επομένως να κάνει κάποιος είναι να παραθέσει τις πληροφορίες και διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών.
Αποκρατικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει υποστεί σχεδόν τη παραμικρή αλλαγή σε σχέση με εκείνο του Ιουλίου. Δηλαδή περιλαμβάνονται η πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 23% της ΕΥΑΘ, του 11% της ΕΥΔΑΠ, του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», το 90% των δικαιωμάτων ψήφου των ΕΛΤΑ, καθώς επίσης την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων του ΔΕΣΦΑ, των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Αφάντου, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κλπ. Οι δανειστές απαίτησαν να μην εξαιρεθεί από το ADP καμία συμμετοχή κρατικής επιχείρησης, προφανώς ούτε και ενεργειακής. Οχι τυχαία, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε προ ημερών ότι οι επόμενοι στόχοι του Ταμείου, πέραν από την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε πορεία αξιοποίησης, είναι η ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ. Πιθανώς αυτό ακριβώς το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ να εγκριθεί σε κάποια από τις προσεχείς συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων και εν συνεχεία να αναρτηθεί σε ΦΕΚ.
Εταιρεία Συμμετοχών του Δημοσίου (ΕΔΗΣ). Αν εξαιρέσουμε τις έξι κρατικές επιχειρήσεις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ που μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), μία από τις τέσσερις θυγατρικές του Ταμείου, προκειμένου να αξιοποιηθούν και ενδεχομένως να ιδιωτικοποιηθούν σε βάθος χρόνου, η κυβέρνηση κρατά τους πάντες στο σκοτάδι. Σε αυτό το σκόπιμα μπλεγμένο κουβάρι, το παράδειγμα της ΔΕΗ, της οποίας το Δημόσιο ελέγχει το 51%, είναι χαρακτηριστικό. Δεδομένου ότι δεν αλλάζει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, το 17% της ΔΕΗ θα παραμείνει σε αυτό προς πώληση. Οσο για την ΕΔΗΣ, σε αυτήν θα μεταβιβαστεί κάποια στιγμή το υπόλοιπο 34% της ΔΕΗ. Το αυτό θα ισχύσει με τα ποσοστά της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ που δεν έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως και άλλων επιχειρήσεων.
Αυτό ακριβώς σήμαινε και η κίνηση Τσακαλώτου τη περασμένη Πέμπτη. Αρχικά το υπουργείο Οικονμικών είχε καταθέσει στη Βουλή παράρτημα όπου αναφερόταν ότι σε επόμενο διάστημα θα μεταβιβαστούν στην ΕΔΗΣ, οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, και Κτιριακές Υποδομές, (ο κρατικός κατασκευαστικός φορέας). Η δεύτερη αυτή ομάδα είχε αποσυρθεί λόγω αντιδράσεων, με σκοπό όμως να μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ σε επόμενη φάση, κάτι που προβλέπεται από το μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβίβαση μιας ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ δεν σημαίνει ότι αποκρατικοποιείται, αλλά ότι κόβεται σε μεγάλο βαθμό ο ομφάλιος λώρος που τη συνδέει με το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική επιχειρηματολογία για το νέο υπερ-Ταμείο περιλαμβάνει αρκετές αλήθειες αλλά και κάποια ψέματα. Όταν για παράδειγμα το υπ. Οικονομικών επιμένει ότι το 50% από τα έσοδα του Ταμείου θα κατευθύνεται στο χρέος και το 50% στην ανάπτυξη, δε λέει παρά τη μισή αλήθεια. Στη πραγματικότητα, λιγότερα έσοδα από το 50% θα καταλήγουν στην ανάπτυξη, και περισσότερα στο χρέος. Κι αυτό καθώς σημαντικό μέρος των εσόδων του νέου Ταμείου θα προέλθει από τη νέα γενιά των 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, οι εισπράξεις από τις οποίες θα συνεχίσουν να κατευθύνονται κατά 100% στη μαύρη τρύπα του χρέους. Επομένως, και μόνο αφού αφαιρεθούν αυτά τα έσοδα, θα μπορεί να γίνει ο καταμερισμός των υπολοίπων εσόδων, κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου