.

ΙοΤ: 28 δις διασυνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2021

Ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας παγκοσμίως αλλά και το αναπτυσσόμενο Internet of Things (ΙοΤ), που βρίσκεται στο κέντρο αυτών των εξελίξεων δημιουργεί ήδη ανατροπές στην παγκόσμια αγορά συσκευών. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα του τελευταίου Ericsson Mobility Report που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την έγκυρη αρθρογραφία της ιστοσελίδας sepe.gr.
Ως αποτέλεσμα, σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα, οι συσκευές που σχετίζονται με το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμό τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα,ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ θα ξεπεράσει αυτόν των κινητών τηλεφώνων, μόλις σε μία διετία από σήμερα - έως το 2018 - οπότε και θα αποτελεί την πολυπληθέστερη κατηγορία συνδεδεμένων συσκευών. Το ΙοΤ δείχνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας ψηφιοποίησης της οικονομίας και της κοινωνίας, με το οικοσύστημα, που δημιουργεί γύρω του, να μεγεθύνεται τάχιστα. Ο αριθμός των IoT συσκευών θα αυξάνεται μεταξύ 2016 και 2021 με μέσο ετήσιο ρυθμό 23%. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά θα μετρά, έως το 2021, 28 δις συνδεδεμένες συσκευές, εκ των οποίων τα 16 δις θα σχετίζονται με το IoT.
Η έκθεση της Ericsson προβλέπει ότι η Δυτική Ευρώπη θα αποτελέσει την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης για τις IoT συσκευές, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα πενταπλασιαστεί στην περιοχή έως το 2021. Την ανάπτυξη του IoT στην περιοχή της Ευρώπης δεν θα καθοδηγήσει, πάντως, η προερχόμενη από τους απλούς καταναλωτές ζήτηση. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, οι «έξυπνοι» μετρητές ενέργειας, οι εφαρμογές για το «έξυπνο» σπίτι θα είναι οι κύριοι τομείς, που θα τονώσουν τη ζήτηση για ΙοΤ συσκευές επί ευρωπαϊκού εδάφους. Τη δυναμική του ΙοΤ τόσο στην περιοχή της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ενισχύσει η πτώση του κόστους των συσκευών, καθώς και το λανσάρισμα νέων καινοτόμων εφαρμογών. Επιπλέον, η εμπορική ανάπτυξη δικτύων της τεχνολογίας 5G, από το 2020, αναμένεται να παρέχει πρόσθετες δυνατότητες, οι οποίες είναι κρίσιμες για IoT, καθώς ανοίγουν το δρόμο για τη διασύνδεση περισσότερων συσκευών στο Διαδίκτυο, αλλά και μεταξύ τους.

Πηγη: Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου