.

Οι ΑΠΕ έσπασαν την πρωτοκαθεδρία του λιγνίτη

Έπεσε ένα μεγάλο «ενεργειακό κάστρο». Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, για πρώτη φορά στην εγχώρια ιστορία του ενεργειακού τομέα, τον Απρίλιο, οι Ανανεώσιμες Πηγές πήραν… κεφάλι από τον λιγνίτη στη συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού.


Σε μία ιδιαίτερα περίεργη και πρωτόγνωρη συγκυρία, οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στέλνουν ανάμικτα σήματα. Από τη μία, η συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού υποχώρησε κάτω από τις 2.800 Gwh για το σύνολο του Απριλίου, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους και από τα χαμηλότερα των τελευταίων 10ετιών. Κι αυτή η εξέλιξη οφείλεται, κυρίως, στη μειωμένη ζήτηση που παρατηρείται στο δίκτυο, δηλαδή στην κατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την άλλη, το ενεργειακό μίγμα αλλάζει προς ικανοποίηση όσων έχουν επενδύσει στις «καθαρές μορφές» και συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επεκταθεί η χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

Πήραν τη σκυτάλη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, λοιπόν, τον Απρίλιο οι ΑΠΕ παρήγαγαν περίπου 850 γιγαβατώρες, τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής παραγωγής. Για λόγους σύγκρισης, το ίδιο διάστημα, οι λιγνιτικές μονάδες συνεισέφεραν το 28% της συνολικής παραγωγής, που αντιστοιχεί σε περίπου 792 Gwh, αν και πριν από μικρό χρονικό διάστημα είχαν την πρωτοκαθεδρία.

Επίσης, οι μονάδες φυσικού αερίου προσέφεραν το 26% της συνολικής παραγωγής ή 726 Gwh, παρά το γεγονός ότι στον ίδιο μήνα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της συνεισφορά τους (+165% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής, λόγω σημαντικής υποχώρησης των τιμών στην πρώτη ύλη.

Τέλος, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί έδωσαν 423 Gwh ή το 15% της συνολικής παραγωγής, ενώ οι σταθμοί με πρώτη ύλη το πετρέλαιο έχουν μηδενική συνεισφορά, εδώ και πολύν καιρό και παραμένουν ως εφεδρεία στο σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια περίοδο, οι μονάδες ΑΠΕ δεν κατέγραψαν το ιστορικό υψηλό τους, το οποίο αποτυπώθηκε τον Ιούλιο και Αύγουστο του προηγούμενου έτους, με περίπου 950 Gwh για κάθε μήνα, αλλά τότε η λιγνιτική παραγωγή ήταν υπερδιπλάσια!

«Ανέχεια» στη ζήτηση

Εν τω μεταξύ, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μέσα στο τρέχον έτος, η συνολική ζήτηση υποχωρεί, αν και η μείωση επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η υποχώρηση της ζήτησης στο τετράμηνο διαμορφώνεται σε 6,7% και προέρχεται, κυρίως, από το δίκτυο, όπου είναι συνδεδεμένα οι πελάτες της Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις).

Στην Υψηλή Τάση

Αντιθέτως, η κατανάλωση στην Υψηλή Τάση (βιομηχανίες) για τρίτο συνεχόμενο μήνα συνεχίζει να αυξάνεται με μέσο ρυθμό της τάξης του 3% (τον Απρίλιο κατά 3,3%), κάτι που σημαίνει ότι κάποιες γραμμές παραγωγής επαναλειτουργούν, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις βάσεις, που δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

Σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια «ξηρασίας», αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης ή ακόμη και αντιστροφής της τάσης, κόντρα στις Κασσάνδρες, αλλά και στο πολιτικό και οικονομικό κλίμα, που επικράτησε στη χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

(Κ. Ψωμιάδης, Finance & Markets Voice, 9/6/2016) / energypress.gr


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου