.

Τρεμοπαίζει η λάμπα της ΔΕΗ - Κλοιός από NOME, ΑΔΜΗΕ, απώλεια μεριδίων, φέσια, λήξεις δανείων

Απώλεια ποσοστού λόγω της υποχρεωτικής μέσω των δημοπρασιών παραχώρησης μεριδίων από το Σεπτέμβριο, «φέσια» που παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, και αναχρηματοδοτήσεις δανείων, συνθέτουν πλέον ένα εκρηκτικό περιβάλλον για τη ΔΕΗ.
Σε μια εποχή προκλήσεων σαν τη σημερινή, όπου θα περίμενε κανείς η ΔΕΗ να έχει προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσει, η αλήθεια είναι πως η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού δείχνει εντελώς απροετοίμαστη.
Σαν γίγαντας με πήλινα πόδια, η ΔΕΗ εμφανίζεται στο νέο τοπίο της αγοράς ηλεκτρισμού να ψάχνει εσπευσμένα λύσεις, λες και ουδείς από τη διοίκηση της επιχείρησης ή τις πρόσφατες κυβερνήσεις γνώριζε τις εδώ και χρόνια πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα της αγοράς και μείωση των μεριδίων της.
Ακόμη και σήμερα η διοίκησή της περιορίζεται σε ευχολόγια, και ζητά βοήθεια από το βασικό της μέτοχο για να σταθεί όρθια και να διατηρήσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης απέναντι στη νέα εποχή της ραγδαίας συρρίκνωσης που της επιβάλλει το τρίτο Μνημόνιο.
Ήταν ούτως ή άλλως γνωστό εδώ και καιρό πως η επόμενη ημέρα προδιαγράφεται δύσκολη, και πως η ΔΕΗ του μέλλοντος δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Το καινούργιο ωστόσο στοιχείο μετά και την ανησυχία που εξέπεμψε χθες ο πρόεδρός της Μ. Παναγιωτάκης έχει να κάνει με το εύρος αυτής της δυσκολίας, τις "άμυνες" της ΔΕΗ, και την εικόνα ανετοιμότητας της επιχείρησης σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον.
Αν είναι πράγματι έτσι, τότε ο κίνδυνος η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας να βρεθεί επί ξύλου κρεμάμενη είναι υπαρκτός, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να "διαλυθεί" και να πωληθούν κομμάτια της, κι ας το ξορκίζουν το σενάριο αυτό κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ.
Καίνε οι λήξεις δανείων
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από του χρόνου, εκτός από το βουνό των απλήρωτων λογαριασμών, τη βίαιη συρρίκνωση του μεριδίου της μέσω των δημοπρασιών, και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Για φέτος και το 2017, η ΔΕΗ καλείται να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το εταιρικό ευρωομόλογο 200 εκατ. ευρώ που λήγει το 2017. Πρόκειται για το ένα τμήμα από την έκδοση του Απριλίου του 2014, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώνα λήγουν το 2019. Για τα 200 εκατ. ευρώ, λήξεως 2017, το επιτόκιο είναι 4,75% ενώ για τα 500 εκατ. λήξεως το 2019 φτάνει το 5,5%.
Μετά το 2018 ακολουθούν λήξεις δανείων 1,192 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό καθαρό χρέος της επιχείρησης διαμορφώνεται (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015) σε4,978 δισ. ευρώ.
Δεν έχει περάσει άλλωστε ένας χρόνος από την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι από τη Standard & Poors, διάστημα στο οποίο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι όροι αλλά και οι δυνατότητες της εταιρείας για αναχρηματοδότηση. Ο ίδιος οίκος είχε εγκαίρως προβλέψει την εξασθένιση της ρευστότητας, λόγω των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, των σημαντικών επενδυτικών δεσμεύσεων αλλά και της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική στροφή ή αλλαγή δεδομένων, τότε η εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα την Άνοιξη του 2017, με τους απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Δημοπρασίες, φέσια, ΑΔΜΗΕ
Ακόμη όμως και αν δεν βάλουμε στο κάδρο τα δάνεια, όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε επιδείνωση των οικονομικών της ΔΕΗ. Το πρώτο πλήγμα θα προέλθει το Σεπτέμβριο όταν και θα ξεκινήσουν οι υποχρεωτικές δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) με αποδέκτες αποκλειστικά τους ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με το σχέδιο δημοπρασιών ενέργειας που υποχρεώνεται να κάνει η ΔΕΗ, το μερίδιό της στη λιανική θα πρέπει να υποχωρήσει στο 87,24% μέχρι το τέλος του έτους, στο 75,24% στα τέλη του 2017, στο 62,24% ως το 2018 και να μην ξεπερνά το 49,24% μέχρι το τέλος του 2019.
Από τη μια λοιπόν η ΔΕΗ θα βλέπει τα μερίδιά της να συρρικνώνονται, και να χάνει τα 3 από τα 6 δισ. ευρώ του τζίρου της, και από την άλλη θα πρέπει να διαχειριστεί την ολοσχερή απώλεια της θυγατρικής της στα δίκτυα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ). Η λύση που προκρίνεται για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να αφαιρέσει από τα φετινά κέρδη της εταιρείας 140-200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, δίχως μάλιστα να έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο θα είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τη ΔΕΗ.
Σαν να μην έφταναν αυτά, η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει ένα όγκο από ανεξόφλητες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν πρόκειται να μειωθεί εύκολα αν πρώτα δεν "γυρίσει" η οικονομία.
Η κατάσταση μπορεί κατά δήλωση Παναγιωτάκη, να παρουσιάζει μικρή βελτίωση, παραμένει ωστόσο εκτός ελέγχου. Τα φέσια αφορούν 2,1 εκατ. πελάτες που χρωστούν 2,4 δισ. ευρώ, (260 εκατ. μόνο όσα οφείλει το Δημόσιο), παρ’ ότι με το νέο ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών έχουν ρυθμισθεί χρέη 575 εκατ. ευρώ. Το καμπανάκι χτύπησε για πρώτη φορά το 2015, εξαιτίας της αύξησης κατά 472 εκατ. ευρώ των επισφαλειών, που έφτασαν τα 886,3 εκατ. ευρώ ή το 16,6% του τζίρου της ΔΕΗ (5,7 δισ. ευρώ).
Η ειρωνεία είναι ότι η διοίκησή της μπορεί μεν να εκφράζει δημόσια τις ανησυχίες της για τη δυνατότητα επιβίωσης της ΔΕΗ σε αυτό το νέο περιβάλλον, όπως έκανε χθες ο επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης, ακόμη και σήμερα όμως περιορίζεται σε διαπιστώσεις, δίχως προτάσεις και "όπλα" για την επόμενη ημέρα.
Αναφέρθηκε για παράδειγμα χθες ο κ. Παναγιωτάκης σε πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει για να μειώσει το κόστος της ΔΕΗ δίχως να εξηγήσει τι εννοεί, επέμεινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθούν μονάδες (σσ: παρ' ότι προβλέπεται έμμεσα ως εναλλακτική αν δεν περπατήσουν οι δημοπρασίες ενέργειας), ενώ επεσήμανε ότι η σύμπραξη με την Edison δεν προχωρά - "τώρα συζητάμε με άλλους", είπε, δίχως ούτε και εκεί να δώσει διευκρινήσεις.
energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου