.

ΥΠΕΝ: Ανάληψη δράσης για την πάταξη του διασυνοριακού περιβαλλοντικού εγκλήματος

Με πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΝ με συμμετοχή εκπροσώπου του Ελληνικού Τμήματος της INTERPOL, της Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στην Ελλάδα και σχετικών υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων περιφερειακών δασαρχείων.

Στην συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση για την πρόσφατη έξαρση των περιστατικών διασυνοριακού περιβαλλοντικού εγκλήματος που αφορά την λαθροθηρία, την λαθροϋλοτομία, την συλλογή και διακίνηση αρωματικών φυτών και μανιταριών όπως και σπανίων ή και απειλούμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας αλλά ακόμη και κλοπές κτηνοτροφικών ζώων ή μεταφορά τοξικών αποβλήτων από οργανωμένες ομάδες διακινητών που συχνά είναι και οπλισμένες. Το λαθρεμπόριο άγριας ζωής είναι το 4ο παγκοσμίως σε οικονομικά μεγέθη, ενώ τα δίκτυα διακίνησης είναι συχνά τα ίδια με εκείνα της λαθρεμπορίας ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, οπότε τονίστηκε ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή ευαίσθητων δεδομένων και πληροφοριών για την πάταξη του. Τέλος, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν σύντομα πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος με συγκεκριμένα βήματα και να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης προϊόντων που αποτελούν εθνική μας φυσική κληρονομιά.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αν. Υπουργός δήλωσε σχετικά: «το διασυνοριακό έγκλημα, αν και μέχρι τώρα όχι καταγεγραμμένο συστηματικά, δείχνει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα ασφάλειας στις απομονωμένες περιοχές, στερεί φυσικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά και θέσεις εργασίας από τις ορεινές κοινότητες, που ήδη βρίσκονται σε μαρασμό. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα να αποτιμηθεί επακριβώς και να αντιμετωπιστεί με διακρατική συνεργασία, σε συνδυασμό με την δημιουργία, την ειδική εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειδικού σώματος προστασίας της φύσης. Η συστηματοποίηση και η διάχυση της πληροφορίας, η παρακολούθηση των συνόρων με νέες τεχνολογίες και η ενδυνάμωση των δικτύων επικοινωνίας μεταξύ όμορων υπηρεσιών με τις γειτονικές χώρες αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου μας».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου