.

Ένωση: Τοποθέτηση στη σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας "Λιγνίτης και ΔΕΗ : Παρόν και μέλλον για τη Δυτική Μακεδονία και τη χώρα"

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κ. ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟ
ΘΕΜΑ: «ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΗ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ »
Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 το Σωματείο ΕΝΩΣΗ που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, έχοντας έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις που αφορούν τους λιγνίτες, την ΔΕΗ, την τοπική αγορά και οικονομία, την κοινωνία και τον μέλλον αυτού του τόπου, πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Π.Ε Κοζάνης, καταθέτοντας στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πλακεντά επιστολή που καταγράφαμε την δύσκολή κατάσταση που βιώνουμε.
Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη όπου, συζητήσαμε τις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν για την ΔΕΗ και το μέλλον της περιοχής και του ζητήσαμε να αναλάβει πρωτοβουλία.
Σήμερα λοιπόν θέλω να ευχαριστήσω ΤΟΝ περιφερειάρχη, που υλοποίησε την υπόσχεσή του και βρισκόμαστε όλοι εδώ εκφράζοντας την αγωνία μας για το μέλλον της περιοχής μας, για τους λιγνίτες που έχει ο τόπος μας και για την σχέση μας με την ΔΕΗ, με το ΝΕΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ.

Kυρίες και κύριοι συναδέλφισσες-οι
Ο Στόχος αυτής της κοινής σύσκεψης είναι να συναποφασίσουμε σε ένα ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο, τόσο για τη ΔΕΗ στην περιοχή όσο και για το μέλλον της περιοχής σε σχέση με την ΔΕΗ.
Μια περιοχή όπου εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια, έχει συμβάλει στον εξηλεκτρισμό της χώρας έως και το πιο απόμακρο νησί, στην Ελληνική οικονομία αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια ήταν παράλληλη με την ανάπτυξη των Σταθμών και των ορυχείων δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η προσφορά έγινε και γίνεται με μεγάλο κόστος έχοντας επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων.
Σήμερα η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, έχει επηρεάσει και την μεγαλύτερη επιχείρηση που είναι η ΔΕΗ.
Άρα πρέπει από κοινού να αποφασίσουμε :
-Ποιος είναι ο σχεδιασμός της πολιτείας και της ΔΕΗ για την περιοχή;
-Και ποιος ο σχεδιασμός της περιοχής και τι διεκδικεί από την ΔΕΗ και την πολιτεία ;

Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι απαραίτητος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, είναι κεντρικός άξονας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, για την ανεξαρτησία της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, για τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και για την απασχόληση και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων στη Δυτική Μακεδονία .
Μάλιστα, σε μια τόσο δυσμενή οικονομική περίοδο, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα οικονομικής προσαρμογής για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, η στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι σημαντική, προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλές προς όφελος των ευάλωτων καταναλωτών, καθώς και του τομέα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
Τα λιγνιτωρυχεία του ΛΚΔΜ εξασφαλίζουν το σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία ενεργειακό καύσιμο, το λιγνίτη, στον οποίο βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας μας από τη στιγμή της ίδρυσης της Επιχείρησης.
Ο λιγνίτης βρίσκεται σε αφθονία στο υπέδαφος της περιοχή μας.
Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στη Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη θέση παγκοσμίως.
Με βάση τα συνολικά αποθέματα και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι, στην Ελλάδα οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 50 χρόνια.


Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί συνολικά 1,7 δις. τόνοι λιγνίτη, ενώ τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,1 δις. τόνους περίπου.
Με το δεδομένο ότι, τα αποθέματα ΛΙΓΝΙΤΗ στην περιοχή μας ξεπερνούν τους 1,8 δις τόνους , μπορούμε να τον κρατήσουμε πρωταγωνιστή στην παραγωγή Η/Ε για τα επόμενα 50 χρόνια και πλέον.
Άρα δεν ισχύει αυτό που κάποιοι προσπαθούν με Ημερίδες και Ακτιβιστικές επιδείξεις να μας περάσουν στην μεταλιγνιτική περίοδο, ειδικά αυτήν την χρονική στιγμή που στην οικονομική κατάσταση που βρίσκετε η χώρα επιβάλλετε η ενίσχυση και όχι η απομοίωση της παραγωγής της Η/Ε από λιγνίτη, καθώς όλες οι άλλες τεχνολογίες και μορφές ενέργειας είναι ακριβότερες και αμφίβολες για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
- Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και θα πλήξει καίρια την απασχόληση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
- 22.000 θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες στηρίζονται στην δραστηριότητα του λιγνίτη, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ της περιοχής.
- Μια θέση μόνιμου προσωπικού δημιουργεί 3,3 θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά και κάθε ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ σε μισθούς και εργολαβίες προκύπτουν επαγωγικά, 3 ευρώ στον κύκλο της περιφερειακής οικονομίας.
Άρα, κάθε αρνητική αλλαγή στο ρόλο του, θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, με πολλά δεινά όπως:
- Περαιτέρω Αύξηση ανεργίας στην περιοχή από την απώλεια θέσεων εργασίας.
- Αποβιομηχάνιση της περιοχής κατά συνέπεια τον πλήρη μαρασμό.
- Μείωση του ΑΕΠ.
- Οικονομικό μαρασμό παρακμή και αστυφιλία μετατρέποντας την περιοχή σε ,ένα νέο Μαντούδι
Δυστυχώς για την ΔΕΗ όμως οι πολιτικές των τελευταίων ετών χωρίς ενεργειακό σχεδιασμό την έχουν απαξιώσει, σε σημείο που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει και την έχουν καταντήσει από γίγαντα νάνο.


Τα Χρέη προς ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2,7 δις € έχοντας ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία της επιχείρησης και την μη ομαλή λειτουργικότητα της.
Τα ΝΟΜΕ οδηγούν την ΔΕΗ σε πραγματική χρεοκοπία αφού θα αναγκαστεί να πουλά φθηνά και να αγοράζει πανάκριβα την KWΗ
Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τον όμιλο ΔΕΗ δημιουργεί τεράστια οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα.
- Η Επιβολή του ειδικού τέλος στον λιγνίτη, τον καθιστά μη ανταγωνίσιμο προς άλλες μορφές ενέργειας που επιδοτούνται από το κράτος.
( εάν αυτό δεν είναι στρέβλωση της αγοράς τότε τι είναι!!!!!!)
Όλα αυτά δυστυχώς, έχουν ως συνέπεια να επηρεάσουν και την περιοχή μας, με αποτελέσματα αρνητικά.
Kυρίες και κύριοι συναδέλφισσες-οι
Θέλω να σας ενημερώσω ότι η ΔΕΗ σήμερα έχει:
- 7,3 εκατομμύρια πελάτες..
- 12.093 χιλιόμετρα μήκος, σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
- 226.456 χιλιόμετρα δίκτυα μεταφοράς.
- 12.760 mw εγκατεστημένη ισχύ μονάδων παραγωγής.
- 18,821 εργαζόμενους.

Άρα πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε παρουσία στα Ευρωπαϊκά δεδομένα γιατί:
α)ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΜΠΕΙΡΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
β) ΦΘΗΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
γ) ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ KWH ΣΤΗ Ε.Ε.

Όμως για να ξεπεραστεί μία κρίση πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη.

- Πέρα από την κατασκευή της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V αντιρρυπαντικής τεχνολογίας υψηλού βαθμού απόδοσης.
- Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την μονάδα ΜΕΛΙΤΗΣ II, ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ III, ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ VI σε αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με νέες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη κι όχι εξαρτώμενη από εισαγόμενες πηγές ενέργειας .
- Την διάνοιξη νέων ορυχείων ( ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑΣ) καθώς και το ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Δ.Δ ΠΟΝΤΟΚΟΜΗΣ, ΑΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ .
- Προσλήψεις τακτικού τεχνικού προσωπικού από τη Δυτική Μακεδονία.

- Την αναβάθμιση του πάγιου και βοηθητικού εξοπλισμού στα ορυχεία με στόχο την ορθολογική εξόριξη του λιγνίτη.
- Αποκαταστάσεις εδαφών.
- Αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου – Λίμνη Πολυφύτου.
- Περιβάλλον.
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Βιομηχανικός Τουρισμός.
- ΔΕΗ και τοπική αγορά. ( Θα παρακαλούσα τους φορείς ΤΕΕ & Επιμελητήριο να κάνουν εκτενή αναφορά ως αρμοδιότεροι).
- Διαχείριση τοπικού πόρου.

Εάν σε όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, δεν συναποφασίσουμε όλοι οι θεσμικοί φορείς του Νομού ούτος ώστε, μέσα από ένα ενιαίο όργανο να μπορούμε να συνομιλούμε με την ΔΕΗ και με την εκάστοτε Κυβέρνηση, και συνεχίσουμε ο καθείς να μιλά από μόνος του και να κινείται αυτόβουλα, με μεμονωμένες δράσεις και σπασμωδικές κινήσεις, τότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα προβλήματα που ανέφερα και δυστυχώς σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που όλοι υπολογίζαμε, αυτή η περιοχή θα θυμίζει σε όλους μας ένα ΝΕΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ .
Με αυτές τις σκέψεις ως πρόεδρος του Σωματείου «ΕΝΩΣΗ» σας καλώ να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί, ένα ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.
Η ΔΕΗ σήμερα επιτέλους πρέπει να:
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
Απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση στην πλατεία της Κοζάνης, ότι δεν θα απαξιωθεί ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ
Σας καλώ τον καθένα από σας, να μην περιοριστείτε σε ένα απλό χαιρετισμό, αλλά να καταθέσετε ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες θα καταγραφούν, θα επεξεργαστούν και θα αποτελέσουν την ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ από την Πολιτεία και τη ΔΕΗ για να υπάρχει αύριο, για την περιοχή και τα παιδιά μας.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ:
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ.
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑΤΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου