.

Τρεις «μνηστήρες» συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Σήμερα (12/8) αποφασίζει το ΔΣ της ΔΕΗ για την επιλογή των υποψήφιων «μνηστήρων» που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ είναι το πρώτο βήμα σε μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, οι οποίες θα κρίνουν μεταξύ άλλων και το μέλλον της ΔΕΗ στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων για τη μείωση του μεριδίου της δεσπόζουσας επιχείρησης κάτω από το 50% ως το 2020 και τη δημιουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα περάσουν η ιταλική Terna, η γαλλική RTE (θυγατρική της EDF) και η κινεζική State Grid Corporation of China. Η έτερη κινεζική ενδιαφερόμενη εταιρεία, η China Southern Power Grid, εκτιμάται ότι δεν θα συνεχίσει στην κούρσα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς υφίστανται κωλύματα θεσμικού χαρακτήρα (δεν συμμετέχει σε ευρωπαίο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού, μέλος του ENTSO-E).

Αφού επιλεχθούν όσοι συνεχίσουν στον διαγωνισμό, η ΔΕΗ θα απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room, στα στοιχεία για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα λάβουν επίσης τα σχέδια της συμφωνίας αγοραπωλησίας και της συμφωνίας μετοχών.

Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου και η συναλλαγή ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Νωρίτερα, θα έχει εγκριθεί από τη ΔΕΗ η κατ’ αρχήν επιλογή του στρατηγικού επενδυτή και η σύμβαση αγοραπωλησίας με την επικύρωση από Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Στην ίδια Γενική Συνέλευση θα ληφθεί η απόφαση για την πώληση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και η εισφορά σε είδος του 51% του ΑΔΜΗΕ στην Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ.

Ισχυρό προβάδισμα στον διαγωνισμό εκτιμάται ότι θα έχει η κινεζική State Grid, καθώς, αντικειμενικά, διαθέτει μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» σε ότι αφορά το θέμα της ρευστότητας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, να καταθέσει μία πολύ υψηλή προσφορά που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο περί στρατηγικού ενδιαφέροντος του κινεζικού παράγοντα για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, τότε το τίμημα -και συνεπώς τα έσοδα για τη ΔΕΗ- μπορεί να διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από την πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή θα εισπραχθούν εφάπαξ και η ΔΕΗ θα απωλέσει τον έλεγχο του πολυτιμότερου περιουσιακού της στοιχείου που τροφοδοτούσε με ρευστότητα τον ισολογισμό της. Σε επίπεδο EBITDA θα χάσει ποσά άνω των 300 εκατ. ευρώ ετησίως, την ίδια περίοδο που οι ανείσπρακτες οφειλές παραμένουν σε επίπεδα άνω των 2,3 δισ. ευρώ και ενώ σταδιακά το μερίδιο της στη λιανική αγορά θα μειώνεται συνεχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των εσόδων της και τις δυνατότητες απομόχλευσης του ισολογισμού της.

Στο ΥΠΕΝ πιστεύουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, με «όπλα» τις συμπράξεις, τη δραστηριοποίηση σε νέες αγορές, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συμμαχίες και την παρουσία σε άλλες χώρες εντός της ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ανοικτό στοίχημα που η διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές, καλείται να κερδίσει, επιλέγοντας την κατάλληλη τακτική και στρατηγική, χωρίς καν να έχει το περιθώριο να κάνει οποιοδήποτε λάθος που ίσως στοιχίσει πολύ ακριβά στην μεγαλύτερη επιχείριση ηλεκτρισμού της χώρας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου