.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα θεμελιώσει την 5η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα [Επιστολή - πρόσκληση Καρυπίδη έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό]

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να θεμελιώσει τον επόμενο μήνα, την μονάδα της ΔΕΗ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V». Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία τόσο στην ουσία, όσο και στο επικοινωνιακό κομμάτι αυτού του έργου, καθώς είναι το μεγαλύτερο που υλοποιεί αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα έργα που εκτελούνται στη χώρα, σε τούτη την παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο της επενδυτικής άπνοιας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», Μαξίμου και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχουν συμφωνήσει για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κοζάνη, απλώς επιτελείς των δύο πλευρών αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία και τις λεπτομέρειες της επίσκεψης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», υπήρξε επιστολή του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης, με την οποία ο πρώτος καλεί τον δεύτερο να έρθει στη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας με την παρουσία του την βαρύτητα που έχει για την περιοχή, για τη ΔΕΗ και για τη χώρα, η θεμελίωση της 5ης μονάδας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι ίδιες πληροφορίες διαβεβαιώνουν ότι η πρόταση έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από κυβερνητικής πλευράς, ενώ φυσικά και η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί σημαντικό το γεγονός της πρωθυπουργικής επίσκεψης, προσδοκώντας οφέλη από την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στην περιοχή.
Ως προς την ημερομηνία, από πλευράς κυβέρνησης θα θεωρούσαν πρόσφορο, να γίνει η επίσκεψη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, οπότε να «πεταχτεί» και στην Κοζάνη. Ωστόσο αυτό απορρίφτηκε, κυρίως για το λόγο να μη «χαθεί» ένα τόσο μεγάλο έργο, μέσα στα εγκαίνια της ΔΕΘ και σε τυχόν γεγονότα που θα διαδραματιστούν στη συμπρωτεύουσα εκείνες τις ημέρες. Έτσι, προκρίθηκε μία ημερομηνία γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουν προχωρήσει οι εργασίες και θα είναι πιο ορατό το έργο που θα καταγράψουν οι τηλεοπτικές κάμερες και θα προβάλλουν κυβέρνηση και Περιφέρεια στο πανελλήνιο. Η ακριβής ημερομηνία και οι λεπτομέρειες του ταξιδιού, αναμένεται να κλείσουν σύντομα.
Πάντως, πέραν της θεμελίωσης, ο περιφερειάρχης καλεί τον πρωθυπουργό, να έρθει να δει από κοντά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας, με τον υδάτινο πλούτο των λιμνών που διαθέτει, με τη στρατηγική θέση που κατέχει ως η πύλη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ακριτική μας περιφέρεια στο ενεργειακό τοπίο της χώρας. Η άμεση επαφή που θα έχει ο κ. Τσίπρας με φορείς και παραγωγικές τάξεις, με συσκέψεις που πρόκειται να προγραμματιστούν, κατά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας του πρωθυπουργού για την περιοχή, ώστε η κυβέρνηση να χαράξει μια αναπτυξιακή πολιτική με βάση τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της ακριτικής περιφέρειας.
Τέλος να σημειωθεί ότι η 5η μονάδα είναι έργο προϋπολογισμού, σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, δυναμικότητας 660 μεγαβάτ και 140 θερμικά μεγαβάτ για τηλεθέρμανση, ανατέθηκε στην ανάδοχο κοινοπραξία στις 10/3/2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.

Αναδημοσίευση: Πτολεμαίος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου