.

«Τρέχουν» να κλείσουν τα προαπαιτούμενα στην ενέργεια

Σειρά ρυθμίσεων προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες στον τομέα της Ενέργειας προωθούν το υπουργείο Περιβάλλοντος ? Ενέργειας και η ΡΑΕ, εν όψει της μίνι -αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Από τη λίστα των 15 «προαπαιτούμενων», πέντε αφορούν στην Ενέργεια, με τρία από αυτά, τις συμβάσεις της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, τις δημοπρασίες φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, αλλά και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. 

Αναλυτικότερα, οι δεσμεύσεις, που ανέλαβε τον Μάιο η κυβέρνηση για τον τομέα της Ενέργειας, προέβλεπαν:
[1] Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 η ΡΑΕ να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.
[2] Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
[3] Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ' ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.
[4] Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρίας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τους το κόστος και το καταναλωτικό προφίλ του καθ' ενός.
[5] Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να υποβάλει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).
Το νέο καθεστώς για τις ΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου, ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή προχωρεί με βάση τις συμφωνημένες διαδικασίες και προωθήθηκαν μία σειρά από ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Εκκρεμεί, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αναθεώρηση των ποσοτήτων αερίου που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ, καθώς και η εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ προς τη διοίκηση να συνάπτει συμβάσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η τελευταία γενική συνέλευση της ΔΕΗ ανέβαλε μάλιστα για την επόμενη γενική συνέλευση - η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί- τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας εκριμούν ότι, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες όλες οι ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), που αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ, ενώ στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται και οι ρυθμίσεις για το target model.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου