.

Η υπογραφή της σύμβασης της Πανεπιστημιούπολης επιβεβαιώνει την ισχυρή στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Περιφέρεια η υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας από τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Α. Τουρλιδάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας (ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΤΕΒΕ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΤΕ) Σ. Ψουνόπουλο, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Π. Πλακεντά, Σ. Μπίρου, Θ. Ζυμπίδη, Μ. Καλαϊτζόπουλου, του Δημάρχου Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη, του Γ. Δακή και του Γ. Σόκουτη ως εκπροσώπων της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, του Εκτελεστικού Γραμματέα Π. Αργυριάδη, των εντεταλμένων συμβούλων Κ. Ιωαννίδη και Ηλ. Κάτανα και υπηρεσιακών παραγόντων.

“Πρόκειται για μια ιστορική μέρα” τόνισε ο Θ. Καρυπίδης, ενώ αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν δήλωσε “στην κινδυνολογία για το αν θα τα καταφέρουμε, απαντήσαμε με στρατηγική, ενότητα και ομοψυχία. Δυσκολίες υπήρξαν, με την τεκμηρίωση, όμως, της αξίας του Πανεπιστημίου, που είναι ένας χώρος γνώσης, δημιουργίας και προοπτικής για τη χώρα και τα Βαλκάνια, δώσαμε την καλύτερη απάντηση”.
Ο Θ. Καρυπίδης, μάλιστα, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσκληση και για τις πανεπιστημιακές υποδομές στη Φλώρινα, λέγοντας χαρακτηριστικά “η Δυτική Μακεδονία θα διαθέσει πόρους στην ακριτική Φλώρινα που παράγει γνώση και βγάζει επιστήμονες, δίνοντας της αυτό που της αξίζει”.
Εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη μέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά “το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσα σε 13 χρόνια ζωής, έχει καταφέρει να προχωρήσει σημαντικά σε αρκετά θέματα. Η υπογραφή της σύμβασης κυρώνει την ισχυρή βούληση της τοπικής κοινωνίας να στηρίξει το Πανεπιστήμιο. Η έναρξη θα σηματοδοτήσει την εδραίωση της Πολυτεχνικής Σχολής στην Κοζάνη και θα δημιουργήσει ισχυρή βάση για το ακαδημαϊκό έργο και προοπτική για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού στην περιοχή”. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο Α. Τουρλιδάκης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την “πολιτική του προσήλωση στην ανάπτυξη του οράματος και το προσωπικό ενδιαφέρον και την επιθυμία του να βοηθήσει στην υλοποίησή του”.
Από την πλευρά της αναδόχου κοινοπραξίας, ο Σ. Ψουνόπουλος τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει συνέπεια σε προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα.
Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ως πιστοποιημένου φορέα, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου που είναι ο «κύριος του έργου», στον οποίο θα παραδοθεί για χρήση μετά το πέρας της κατασκευαστικής φάσης.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο βασικών κτιριακών συγκροτημάτων, του συγκροτήματος της διοίκησης, και του συγκροτήματος της εκπαίδευσης. Το κτίριο διοίκησης αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα πάνω από το έδαφος και ένα επίπεδο υπογείου. Το κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης αποτελείται από ένα κτίριο υποδοχής και γραφείων και δύο όμοια κτίρια με χώρους εργαστηρίων και διδασκαλίας. Συνολικά στο συγκρότημα που αφορά στο χώρο διδασκαλίας θα υπάρχουν 15 αίθουσες διδασκαλίας, 13 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αίθουσες εργαστηρίων υπολογιστών, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας, 3 αίθουσες σεμιναρίων. Το συνολικό μεικτό εμβαδόν των κτιρίων είναι 16.572,43 μ2, ενώ των υπογείων 7.151,13 μ2.
Το έργο του Πανεπιστημίου είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020,με συνολικό προϋπολογισμό 48.600.592,00 €., εκ των οποίων ποσοστό 80% συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το 20% από Εθνικούς πόρους. Η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να γίνει εντός 36 μηνών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου