.

O Θέμης Μουμουλίδης για τις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ [συνέντευξη στην ΕΡΑ Κοζάνης]

Συνέντευξη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη , στην ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ και στον δημοσιογράφο Κώστα Δαβάνη, με αφορμή τις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Κοζάνης και στον δημοσιογράφο Κώστα Δαβάνη,  με αφορμή το ενδεχόμενο κατεδάφισης κτιρίων στο χώρο της ΔΕΗ, μεταξύ άλλων σημείωσε:

[ακολουθούν αποσπάσματα συνέντευξης 1/9/2016].
·        Μπορούμε  να συμφωνήσουμε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός από την πλευρά της ΔΕΗ σε σχέση με τις κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και κανένας σχεδιασμός από την πλευρά των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτοδιοικητικών αρχών πρώτου και δεύτερου βαθμού. Από τον Οκτώβριο του 2015  έθεσα το θέμα της αξιοποίησης κάποιων κτηρίων στους χώρους της ΔΕΗ, τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Βιομηχανικού-Ιστορικού πάρκου, θεωρώντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας  της περιοχής και ταυτόχρονα η διατήρηση κάποιων κτιρίων και η αξιοποίησή τους, θα βοηθήσει καθοριστικά και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας… Διαβάζουμε διάφορα σχόλια, ότι «η περιοχή δεν έχει ανάγκη από σκουπίδια», από κτήρια τα οποία «βρωμίζουν» κλπ., επαναφέροντας στη μνήμη μας, όσα δεν έγιναν  στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ. Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει ιστορία η οποία πρέπει να επιστρέψει στον τόπο της, με τη μορφή ενός μουσείου, με τη μορφή ενός επισκέψιμου λειτουργικού  χώρου, που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές… Υπάρχουν χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε αποθήκες, γιατί  δεν υπάρχουν χώροι να εκτεθούν. Μπορούμε  να δημιουργήσουμε ένα  πολύ σοβαρό μοντέλο ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής όχι μόνο μέσα από τον τουριστικό και τον βιομηχανικό τουρισμό αλλά κυρίως μέσα από την ανάδειξη της συνολικότερης ιστορίας της περιοχής μας.
·        Σχετικά με την κατεδάφιση των κτιρίων νομίζω ότι υπάρχει ένα δίκαιο στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης που δηλώνει ότι η ΔΕΗ όφειλε να ενημερώσει, ωστόσο ο κ. Παναγιωτάκης σε παλαιότερη δήλωσή του ήταν σαφής, ότι δεν θα γκρεμιστούν οι εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Επομένως μένει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών ποιές θα είναι οι εγκαταστάσεις οι οποίες θα δοθούν στην κοινωνία. Θα πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση και μια εγρήγορση της κοινωνίας και όχι μια αντιπαλότητα με τη ΔΕΗ. Οφείλουμε να απαιτήσουμε από τη ΔΕΗ να συμβάλει σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Βιομηχανικού Τουρισμού και του Βιομηχανικού Πάρκου που επιθυμεί να δημιουργήσει ο Δήμος Εορδαίας.
·        Η ΔΕΗ στο παρελθόν λειτούργησε αυθαίρετα και δεν σεβάστηκε την περιοχή. Η έλλειψη σχεδίου έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει επαρκώς οι αποκαταστάσεις, και βέβαια μέσα από νομοθετικές «ολιγωρίες», να μην έχουν αποδοθεί εδάφη. Ταυτόχρονα ουδέποτε είδαμε το κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ, που οφείλουμε να παραδεχτούμε πως υπήρξε… Η ΔΕΗ  έκανε  μια σειρά κοινωνικών παροχών προς την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αυτές βεβαίως «αξιοποιήθηκαν» από τους παράγοντες της περιοχής. Υπάρχουν σημαντικά έργα τα οποία έχει πληρώσει η ΔΕΗ και κανείς δεν το γνωρίζει...
·        Η ΔΕΗ οφείλει να ανακοινώσει ποια κτήρια προτίθεται να διατηρήσει. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι οι εγγύτερες στην πόλη της Πτολεμαΐδας, επομένως η διεκδίκηση αυτών των εγκαταστάσεων έχει μια λογική. Ασχολούμαι περισσότερο από ενάμιση χρόνο με το θέμα της βιομηχανικής κληρονομιάς και των κτηρίων αυτών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα και δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση, η οποία είναι δεδομένη. Κτιριακές εγκαταστάσεις θα μείνουν και θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία γι’ αυτό είμαι βαθύτατα πεπεισμένος, ωστόσο η ΔΕΗ έχει τις δικές της ανάγκες και αυτή επιλέγει τι θα αποδώσει… Ζητούμενο είναι η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ της ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας, δια των αρμοδίων εκπροσώπων τους,  που είναι η ηγεσία της ΔΕΗ και η τοπική αυτοδιοίκηση , δηλαδή οι εκπρόσωποι της κοινωνίας και της επιχείρησης που  θα πρέπει να βρίσκονται σε έναν διαρκή διάλογο υπέρ του οφέλους και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού -που όλοι τη θέλουμε- και της τοπικής κοινωνίας που έχει αδικηθεί διαχρονικά από τις συμπεριφορές της ΔΕΗ.
·        Υπάρχει το ευχάριστο της προχθεσινής ανακοίνωσης του κ. Παναγιωτάκη, για τη δημιουργία της Μελίτη ΙΙ , είδηση η οποία «διέφυγε» από την επικαιρότητα λόγω των τηλεοπτικών αδειών. Μια νέα επένδυση 700 εκ. είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την περιοχή. Σε μια μόνο επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας γίνονται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια. Δε υπάρχει άλλη περιοχή στην Ελλάδα που να μπορεί να έχει τέτοια ευκαιρία. Το ζήτημα είναι αν την ευκαιρία αυτή για αντιμετώπιση της ανεργίας την αξιοποιήσουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά υπεύθυνο, ώστε  να  την επιστρέψουμε στην κοινωνία. Το δημόσιο χρήμα, δεν είναι υπόθεση κανενός παράγοντα, κανενός βουλευτή, δημάρχου,  αυτοδιοικητικού παράγοντα  ή εργολάβου. Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει στον τομέα της ανεργίας θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε «στρατούς», προσωπικούς, κομματικούς ή άλλους… Κοινωνικά οικονομικά κριτήρια για κάθε θέση εργασίας και όλα στη διαφάνεια…
·        Περιμένω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιδράσει στην πρόσκληση που έκανα πριν από 2 μήνες με την ανοιχτή επιστολή μου, που αφορούσε τη ΔΕΗ, τη λίμνη Πολυφύτου, το Πανεπιστήμιο κ.ά.… Περιμένω αυτό τον διάλογο, περιμένω τη συνεργασία όλων και κυρίως περιμένω κάτι που είναι απαραίτητο πλέον για την περιοχή μας και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Έναν συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχεδιασμό σημαντικών έργων για την περιοχή, το οποίο, συνεχίζω να επιμένω ότι απουσιάζει από την περιοχή μας… 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου