.

Προβλέψεις για υψηλό κόστος ρεύματος το 2017 - Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τις εταιρείες προμήθειας

Το 2016 δημιουργήθηκε ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για τις εναλλακτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος πράγμα που τις βοήθησε να μπούν δυναμικά στην αγορά και να αποσπάσουν μερίδια από τη ΔΕΗ, όπως άλλωστε φαίνεται από το ρυθμό με τον οποίο μετακινήθηκαν οι πελάτες της τελευταίας. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι με το τέλος της «χρυσής χρονιάς» οι εταιρείες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλη πίεση την οποία δεν είναι βέβαιον ότι μπορούν να αντέξουν όλοι.
Η χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος (ουσιαστικά η χονδρική τιμή με την οποία αγοράζουν οι εταιρείες το ρεύμα) κινήθηκε το 2016 σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τιμές εισαγωγής ρεύματος ήταν επίσης χαμηλές, ενώ η ΔΕΗ είχε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, υψηλά τιμολόγια. ΟΙ συνθήκες αυτές υπήρξαν ιδανικές για να αναπτυχθεί ο δυναμισμός των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά ακόμα και όταν η ΔΕΗ μείωσε κατά 15% τα τιμολόγια των καλοπληρωτών πελατών της.

Ειδικά στη Μέση Τάση, όπου οι καταναλώσεις είναι μεγάλες και οι πελάτες σχετικά λίγοι, αναπτύχθηκε έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες, με αποτέλεσμα οι μεν καταναλωτές να επωφεληθούν από πολύ χαμηλές τιμές, οι δε εναλλακτικοί πάροχοι να καταλάβουν μερίδιο που πλησιάζει το 30%.

Αλλαγή κλίματος

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν καλά το χώρο, οι οιωνοί για το 2017 δεν είναι ευνοϊκοί. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές πετρελαίου – φυσικού αερίου (παράγοντας καθοριστικός για τη διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) κάνουν λόγο για διαμόρφωση σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, οι εκτιμήσεις για τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων επίσης, ενώ έχουν ανακύψει προβλήματα στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας γεγονός που επηρεάζει ανοδικά την τιμή του ρεύματος στη «γειτονιά» μας και κυρίως στην Ιταλία.

Όλες οι εταιρείες προμήθειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, στα μοντέλα που χρησιμοποιούν για να κάνουν τις προβλέψεις τους για την επόμενη χρονιά, έχουν κάνει παραδοχές για αρκετά αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος το 2017 σε σχέση με το 2016.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τη νέα επιβάρυνση που έχουν οι λιανέμποροι από τη χρέωση προμηθευτή που επιβλήθηκε με το νόμο του καλοκαιριού για τις ΑΠΕ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τα περιθώρια κέρδους, και συνεπώς τα περιθώρια για ανταγωνιστικές χρεώσεις, θα είναι πλέον περιορισμένα.

«Μικρό το κακό» θάλεγε κανείς, αν το πρόβλημα περιοριζόταν στην υποτονικότητα του ρυθμού μετακίνησης πελατών από τη ΔΕΗ προς τους εναλλακτικούς παρόχους. Οι χαμηλοί ρυθμοί σε αυτή την περίπτωση θα «έκαιγαν» κυρίως την κυβέρνηση, καθώς δεν θα επιτυγχάνοντο οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί μνημονιακά η χώρα.

Δρόμος αντοχής

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες, οι εταιρείες, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μερίδια, έχουν δεσμευθεί, κυρίως στη Μέση Τάση, με συμβόλαια πολύ χαμηλών τιμών πώλησης ρεύματος, τα οποία είναι αμφίβολο αν μπορούν να υπηρετήσουν με τα νέα δεδομένα του 2017. Θα αγοράζουν ακριβά και θα πρέπει να πουλάνε χαμηλά και ταυτόχρονα να έχουν ρευστότητα για να συνεχίσουν την επέκτασή τους… Εδώ ταιριάζει αυτό που ακούγεται ήδη στην αγορά, «θα δούμε πόσοι θα αντέξουν», καθώς και οι προβλέψεις για κινητικότητα και πιθανά deals. Το πρόβλημα όπως είναι φυσικό εντοπίζεται κυρίως στις «μικρές» εταιρείες και όχι στις καθετοποιημένες οι οποίες, πέραν του ότι μπορούν να κερδίζουν από την παραγωγή, έχουν βεβαίως «βαθύτερη τσέπη» και μπορούν ευκολότερα να χρηματοδοτήσουν την εδραίωσή τους στην αγορά.

Ως Λυδία λίθος για τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο του ρεύματος μπορεί βεβαίως να λειτουργήσει η δημοπρασία τύπου NOME που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου για 460 MWh/h. Ωστόσο αυτή ακριβώς η ανασφάλεια που δημιουργείται για το 2017 εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να οδηγήσει σε υψηλά «χτυπήματα» κατά τη δημοπρασία και να ανεβάσει τις τιμές με τις οποίες θα προμηθευτούν ρεύμα οι ιδιώτες της λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση θα βγει μεν κερδισμένη η ΔΕΗ, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου που θα απειλείσει να παρασύρει τους πάντες, της κυβέρνησης και της ΔΕΗ περιλαμβανομένης…

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου